Provokacije Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru

Izvor: RTS, 29.Jul.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provokacije Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru

Republika Srpska i Sandžak ne mogu se porediti, reakcija je Srbije i Republike Srpske na izjave Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da Izetbegovićeva izjava, ali i slučaj Orić, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmerena na destabilizaciju regiona. Predsednik RS Milorad Dodik je Izetbegovićevu politiku nazvao "opasnom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske žestoko su reagovali na izjave prvog čoveka Stranke demokratske akcije i predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, ocenjujući da takvi politički nastupi predstavljaju pokušaj destabilizacije regiona.

"Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove", rekao je ministar spoljnih poslova Dačić.
Dačić je reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića, koji je ranije u petak u Novom Pazaru rekao njegova poseta "ne predstavlja zaobilaženje Beograda", kao i da "predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić često obilaze Banjaluku i druga mesta u BiH i da Bošnjaci to ne smatraju zaobilaženjem Sarajeva".
"Politika Bakira Izetbegovića je opasna politika i samu posetu Novog Pazara bi tako trebalo posmatrati", rekao je predsednik RS Milorad Dodik, napominjući da je Izetbegović, želeći da izjednači svoju posetu Novom Pazaru sa posetama srpskog predsednika i premijera Banjaluci, pokušao da uporedi neuporedivo. 
"Izetbegović se ne može uporediti sa Vučićem i Nikolićem i sa njihovom politikom mira, koju žele da izgrade i u samoj BiH", rekao je Milorad Dodik.
Iz Banjaluke, gde razgovara s tamošnjim ministrom policije, reagovao je i Nebojša Stefanović, koji je optužio Izetbegovića za "gaženje Ustava BiH", jer pokušava da ukine prava Republike Srpske zagarantovana Dejtonskim sporazumom, ali i Ustav Srbije – jer nekim delovima Srbije želi da da status koji nemaju. 
Poredeći Banjaluku i Novi Pazar, Bakir Izetbegović je napravio diplomatski skandal, ali i pokazao prave političke i ljudske namere prema Srbiji, poručuje ministar Aleksandar Vulin. Izetbegovića, kaže, ne interesuju dobrosusedski odnosi i mir u regionu.
"Na isti ovaj dan otac Bakirov, Alija Izetbegović, došao je u Novi Pazar, i nazvao ga Sandžakom, i održao govor u kome je tražio autonomiju za Sandžak. Stvari se ponavljaju i to ne slučajno. Oni koji su tih 90-ih smatrali da Srbiju treba podeliti izgleda da smatraju da to treba uraditi još jednom. Onda politička autonomija Sandžaka, danas entitet", rekao je Vulin.
U međuvremenu, potpredsednik SNS-a i predsednik Gradskog odbora SNS-a Novi Sad Miloš Vučević rekao je da je od predsednika te stranke Aleksandra Vučića traži da u roku od 72 sata sazove sednicu Predsedništva SNS-a povodom izjave Bakira Izetbegovića.
I Nova Srbija je večers ocenila da je izjava Izetbegovića u Novom Pazaru kojom ovaj multietnički grad u Srbiji poredi sa Banjalukom nedopustivo prizivanje podela i razdora na teritoriji suverene susedne države. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.