PRVI PUT U BEOGRADU: Mogerini se sastala sa Nikolićem

Izvor: Kurir, 27.Mar.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI PUT U BEOGRADU: Mogerini se sastala sa Nikolićem

BEOGRAD - Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otpočela je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Mogerinijeva, koja boravi u Beogradu prvi put otkako novembra prošle godine stupila na dužnost, razgovaraće i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kako se očekuje, glavne teme biće dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Beograda i Prištine i primena dogovorenog.Mogerinijeva je u intervjuu za "Danas" odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.

"Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali pre svega - za samu zemlju.

Vlada je bila jasna u pogledu svoje ambicije da unapredi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema "gledanja kroz prste", rekla je visoka predstavnica EU.

Kako je rekla, njena poruka će biti jasna:"Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je pre moguće. Uz privrženost i političku volju - a Srbija ih je već pokazala - to se može ostvariti.

"Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, dodala je, ono što se konačno očekuje od obe strane jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa:

"U tom pogledu, biće potrebno pronaći rešenja u dogledno vreme, za niz otvorenih pitanja. Rešavanje problema dijalogom i pregovorima je evropski način i put, dok je jedan od ciljeva razgovora da se i Beograd i Priština približe Evropi.

Međusobni razgovori, na ovaj način, jesu po sebi važan korak na evropskom putu."Ona je rekla da je implementacija sporazuma već postignutih u dijalogu, koji je omogućila EU, ključni je deo tog procesa.Mogerinijeva je prethodno boravila u Prištini.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.