Objasnite vi Rusima da nam nisu što i Amerikanci

Izvor: Mondo, 26.Jun.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Objasnite vi Rusima da nam nisu što i Amerikanci"

O tome ko će rešiti, a kako bi sve moglo, "diplomatsko" pitanje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, vd premijer Ivica Dačić kaže da je stvar inače prilično jasna i nepotrebno ispolitizovana.

Foto: YouTube/screenshot/SportNetwork

Ministar spoljnih poslova i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je danas se pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godinama politizuje, da ono treba da se reši "na jedan ili drugi način", i da će o tome odlučivati sledeća vlada Srbije.

Ne razume ni Čepurin

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru i da "bez rešenog statusa Centar nema mogućnosti za razvoj".

"Tadić je potpisao sa (tadašnjom državnom sekretarkom SAD) Kondolizom Rajs da američke snage mogu da imaju isti status kakav sad treba da imaju ruske snage. Objasnite vi to Rusima, da je to moglo, a sad ne može", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, posle skupa o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

Upitan kada će biti rešen status ruskog osoblja centra, Dačić je kazao da je on "potpisao osnivanje tog centra sa (tadašnjim ruskim ministrom za vanredne situacije) Sergejem Šojguom", da je Srbija od tada razjasnila sve nesporazume koje je u to vreme imala sa EU i da je usledila "velika politizacija tog pitanja".

"Predlog je uvek bio da zaposleni (u Rusko-srpskom centru u Nišu) dobiju status administrativno-tehničkog osoblja u ambasadi, kao što to imaju NATO i američka vojska, a ne diplomatski ili eksteritorijalni status, to je velika neistina", naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da u tom Centru nisu humanitarni radnici, a da i Crveni krst ima diplomatski status, i da je on predložio da se taj problem reši jer "na ovakav način to ne može da funkcioniše".

Mali jubilej: Pet godina rusko - srpskog centra

Dačić je kritikovao predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca zbog izjave da Rusko-srpskom centru ne treba dati specijalni status.

"Šutanovac kao da nije učestvovao u svemu tome, kao da nije stajao tu, kao da nije vodio predstavnike ruskog Ministarstva za vanredne situacije da gledaju kasarnu u Nišu kad je bio ministar odbrane. Dokle više glumite", naveo je Dačić.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu otvoren je u aprilu 2012. godine, a iz njega rusko osoblje, sa sojim kolegama iz Srbije, pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

Centru preti zatvaranje ako se ne ispuni zahtev Moskve da mu se dodeli specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.