Novi ambasadori do kraja godine

Izvor: RTS, 02.Avg.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasadori do kraja godine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavljuje da će Srbija do kraja godine uputiti u diplomatsko-konzularne misije 30 novih ambasadora i generalnih konzula.
Posle više od dve godine, Srbija će u Nemačku poslati ambasadora. Predsednica Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije Aleksandra Đurović to kašnjenje objašnjava time da je važnije izbeći pogrešna rešenja. Ko će biti novi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambasador javnost će, kaže, uskoro saznati.

"To je profesionalac, karijerni doplomata, osoba koja govori strane jezike, ima dobru poziciju i poštovanje i u srpskim i u nemačkim krugovima, a upravo su nam takve osobe potrebne na tako važnim mestima", kaže Đurovićeva.
Predlog ambasadora u zemljama u kojima trenutno nisu postavljeni usaglašen je između Vlade i predsednika Republike Srbije i realizovaće ga Ministarstvo spoljnih poslova, rekao je Vuk Fatić iz Predsedništva Srbije.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da će procedura za slanje 30 novih diplomata početi od sutra. A ona nekada može da potraje i više meseci.
"Od ponedeljka će sve to biti u proceduri, ne svi odjednom, već jedan značajan broj. Pri tome mi ne možemo o tome da govorimo u smislu imena zato što je to praksa, dok naš predlog ne dobije agreman – odnosno saglasnost od strane primaoca – o tome se ne govori javno", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Veći deo javnosti smatra da nije dobro to što u nekim zemljama dugo nemamo ambasadore, ali ima i mišljenja da to nije jedini problem srpske diplomatije.
"Naša diplomatija treba da se podvrgne totalnoj reformi, da se postavi na profesionalne noge i da se napravi jedan plan kadrovske obnove naše celokupne spoljnopolitičke službe. Ona podrazumeva i ovu diplomatiju unutra", kaže Srećko Đukić, ambasador u Belorusiji od 2004. do 2011.
Osim u Nemačkoj, Srbija nema ambasadore ni u Hrvatskoj, Argentini, Emiratima, Saudijskoj Arabiji, na Kipru, u Grčkoj, Zambiji, Indoneziji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.