Nećemo dozvoliti da izbeglice ostanu na Balkanu

Izvor: B92, 12.Feb.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo dozvoliti da izbeglice ostanu na Balkanu"

Minhen -- Srbija je spremna za posledice najavljenog zatvaranja austrijske granice za izbeglice,rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naveo i da Srbija neće dozvoliti da se taj problem reši tako da izbeglice ostanu na zapadnom Balkanu.

Dačić, koji učestvuje na 52. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao je da ga je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc obavestio da namerava da zakaže hitnu sednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara spoljnih i unutrašnijih poslova zemalja na balkanskoj ruti za 24. februar.

Tada se, kako je naveo, očekuje da već počnu problemi izazvani zatvaranjem austrijske granice, što će izazvati posledice duž cele zapadnobalkanske rute.

"Mi spremno čekamo ove događaje, imaćemo human odnos prema izbeglicama i migrantima, ali ćemo sigurno zaštititi naše nacionalne i državne interese odnosno nećemo dozvoliti da neko reši taj problem tako što zamišlja ili planira da oni ostanu na Zapadnom Balkanu. To neće biti moguće", rekao je Dačić.

Minhenska bezbednosna konferencija je jedan od najvećih skupova na svetu vezano za pitanja međunarodne politike, bezbednosti i odbrane, koja je i ovog puta okupila veliki broj najvažnijih svetskih lidera i stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

Najvažnije teme konferencije su, kako je naveo, borba protiv terorizma, borba protiv Islamske države, pitanje migranske krize, ali i geopolitički odnosi, tako da se očekuje nastup najznačajnih svetskih lidera - ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, državnog sekretara SAD Džona Kerija, pa do čitavog niza ministara spoljnih poslova, premijera i predsednika prisutnih zemalja u Minhenu.

"Mislim da je veoma važno da smo mi ovde izneli stav Srbije da želi da bude konstruktivan faktor kada je reč o miru i stabilnosti. Takođe dajemo i veliku podršku međunarodnoj borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj kriz", rekao je on.

Dačić je pored učešća na konferenciji, imao i niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz sveta, ali i iz regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Između ostalog razgovarao je sa minstrom spoljnih poslova Italije i Luksemburga Paolom Đentilonijem i Žanom Aselbornom.

Takođe na konferenciji su prisutni i premijer Crne Gore Milo Đukanović, Predsedavajući Saveta ministara BiH Zvizdić, i predsenica Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović, kao i makednonski predsednik Đorđe Ivanov i slovenački predsednik Borut Pahor, rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.