Na Kosovu sprovedeno etničko čišćenje Srba

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Kosovu sprovedeno etničko čišćenje Srba"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na sednici SB UN da predstavnici Prištine iznose grube neistine i laži pred tim telom.

On je istakao da je na delu nacionalistička politika čiji je cilj ujedinjenje u jednu državu svih teritorija sa većinskim albanskim stanovništvom.

Dačić je istakao da se ne može govoriti o genocidu nad narodom kog sada ima deset puta manje nego pripadnika naroda čiji predstavnici tvrde da je nad njima izvršen genocid.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Dodao je da je samo 4.000 Srba uspelo da se vrati u svoje domove, a potom i izneo podatke o broju Srba koji žive u pojedinim mestima.

Kako je naveo, u Prištini je 1981. godine živelo više od 43.000 Srba, a dvadeset godina kasnije 430.

- U Uroševcu je pre 35 godina bilo 18.000 Srba, sada ih ima 32... U Prizrenu, gde sam i ja rođen i koji je u 14. veku bio glavni grad Srbije, 1981. godine je živeo 11.651 Srbin, a 2011. 237. Ovo je statistika, ovo je istina, ovo su činjenice - napomenuo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da je Beograd spreman na nastavak dijaloga sa Prištinom, ali je istakao i da u toj nameri Beograd često nema sagovornika sa istom vizijom prosperitetnog i naprednog regiona.

Ponovio je da je na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, uz ocenu da u izveštaju o radu UNMIK nije na pravi način predstavljen značaj ZSO.

Takođe, pozvao je zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova da ostanu dosledne u tome, uprkos pritiscima.

Ocenio je i da su nedopustivi brojni slučajevi skrnavljenja srpskih kulturnih verskih objekata, uz podsećanje da je postala redovna praksa zaplena svih knjiga na srpskom jeziku.

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu počela je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u četvrtak oko 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Na sednici su i ambasadorka samoproklamovanog Kosova u SAD Fljora Čitaku, kao i šef UNMIK-a Zahir Tanin.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih. Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u praktičnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvećenost nastavku dijaloga.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.