Mi smo u sendviču, da li treba da dižemo ograde?

Izvor: B92, 04.Okt.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi smo u sendviču, da li treba da dižemo ograde?"

Srbija očekuje od EU da čuje šta je evropski odgovor na izbegličku krizu, jer deo zemalja EU propušta izbeglice, a deo zatvara granice i podiže ograde.

To je rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mi se nalazimo u sendviču između dva dela EU, jednog dela koji propušta izbeglice i drugog koji zatvara granice i podiže ograde. Da li i mi treba da podižemo ograde? Zato EU treba da nam kaže šta je evropski odgovor", naveo je Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je kazao da će predstojeća ministarska konferencija 8. oktobra u Luksemburgu, gde će pored ministara spoljnih i unutrašnjih poslova iz država članica EU biti i ministri drugih država pogoćenih krizom, uključujući Srbiju, biti posvećena pronalaženju rešenja za krizu koja je glavna tema u Evropi i svetu, ali da nisu svi pođednako zainteresovani da se ona reši.

Dačić je ocenio da je Srbiji neophodna finansijska pomoć, ali da je još važnije pitanje evropske, strategije, jer kriza izaziva tektonske poremećaje u funkcionisanju EU.

On je izjavio je da je oktobar mesec u kojem počinje proces odlučivanja u Unesko o zahtevu za prijem Kosova.

Odluka u Izvršnom savetu Unesko se donosi većinom glasova, podsetio je Dačić na metodologiju glasanja u okviru Uneska i na činjenicu da su od država na sednici Izvršnog saveta 32 zemlje priznale nezavisnost Kosova, a 26 nisu.

"To znači da predstoji teška borba za zaštitu interesa Srbije", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Svi u svetu sa kojima smo razgovarali po pitanju srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji saglasni su sa argumentacijom Beograda, kazao je šef srpske diplomatije, ali je dodao da postoji velika razlika između "verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja".

Ministar je ponovio da je stav Beograda da o tom pitanju ne treba da se razgovara pre nego što se o tome bude razgovaralo u Briselu i najavio da će se Srbija 12. oktobra, kada treba da počne sednica Izvršnog saveta Uneska, usprotiviti stavljanju ove tačke na dnevni red.

"To je kao kad bi neko razmišljao o tome da Islamska država, koja uništava spomenike u svetu, postane deo Uneska", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izrazio je očekivanje da će godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU za 2015, a koji bi trebalo da bude objavljen 16. oktobra, biti pozitivan.

"To bi dodatno doprinelo nastojanjima Srbije da do kraja 2015. godine otvori prva pregovaračka poglavlja" i "za Srbiju je neprihvatljivo da čeka sledeću godinu", ; rekao je ministar, navodeći da je poglavlje 32 godinu dana spremno za otvaranje, kao i poglavlje 35.

Dačić je rekao i da je migrantska kriza tema broj jedan u Evropi i svetu, kao i da je Srbija u odnosu prema ovom pitanju "više pokazala evropsko lice nego mnoge zemlje koje su članice EU".

On je rekao da su u rešavanju ovog problema neophodna finansijska sredstva i da je Srbija zahvalna svima koji su pomogli, ali je istakao da je još važnija "strategija odlučivanja o tom problemu".

Dačić je najavio da će sutra prisustvovati sastanku Izvršnog komiteta Visokog komesarijata UN za izbeglice u Ženevi, na poziv visokog komesara Antonija Gutereša, kao i da je za 8. oktobar u Luksemburgu zakazana Konferencija o izbegličkoj ruti preko Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana.

Konferenciju je sazvala visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini zajedno sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom.

Na konferenciji će učestvovati ministri unutrašnjih i spoljnjih poslova ili ministri za pitanja migracija kada je reč o EU plus zemlje Zapadnog Balkana i Turske.

Osnovna tema biće upravljanje migrantskom krizom i prihvat migracija, rekao je Dačić.

Ministar je najavio i posetu šefa britanske diplomatije Filipa Hamonda 8. oktobra. To će biti prilika, kako je rekao, "za prve ozbiljnije razgovore" sa Velikom Britanijom posle nesporazuma u vezi sa britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN vezano za Srebrenicu.

"Interes nam je da sa Britanijom razvijamo dobre odnose i zato je poseta od izuzetnog značaja jer ima za cilj da pošalje pozitivnu poruku vlastima u Beogradu, odnosno da pokaže podršku nastojanjima i politici vlade Srbije za članstvo u EU i za adekvatan pristup Srbije migrantskoj krizi", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.