Lavrov povodom Južnog toka: Mislimo na interese Srbije

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov povodom Južnog toka: Mislimo na interese Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na početku razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da Srbija želi da nastavi dobre odnose sa Rusijom i da nastavi da realuzuje zajedničke projekte o kojima se razgovaralo tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina 16. oktobra Beogradu.

 Šef srpske diplomatije izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da Srbija namerava u narednim mesecima sa ruskim rukovodstvom da razgovara o gasovodu Južni tok.

Oni su razgovarali i o "Južnom toku". Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije u vezi sa tim projektom.

"To je projekat u koji smo zajedno ulagali i ekonomski i energetski. Srbiji je nophodan taj projekta, jer garantuje energetsku bezbednost zemlje", rekao je Dačić.

On je dodao da predsednici dve države nastavljaju konsulatacije.

"Mi ćemo podržati razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, uslaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Treba naći mogućnost za nastavak realizacije ovog za Srbiju strateški važnog projekta", dodao je Dačić.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je uoči Dačićeve posete Moskvi da će on i Lavrov razgovarati o izgledima za partnerstvo unutar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čije predsedavanje Srbija preuzima 1. januara.

"Naša zemlja želi blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom po svim pitanjima na agendi OEBS-a", rekao je Lukaševič za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora dvojice šefova diplomatija biće, u sadašnjim okolnostima, rešavanje evropske bezbednosne krize u okviru grupe "Helsinki plus 40", rešavanje ukrajinskog sukoba, stvaranje uslova za usklađivanje procesa integracija i jačanje tradicionalnih vrednosti u zoni OEBS-a.

Lukaševič je istakao da Moskva pozdravlja "interesovanje koje srpska strana pokazuje u pogledu pristupa Rusije", prenosi ruska medijska mreža Sputnjik.

Lavrov je rekao da će u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Lavrov i Dačić su najavili da će razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o predsedavanju Srbije OEBS-om u narednoj godini.

Lavrov je poželeo uspešno predsedavanje Srbiji, dok je Dačić kazao da je to za Srbiju "veliki izazov", imajući u vidu težinu situacije koja postoji među članicama te organizacije.

Srbija s druge strane ima mogućnost da pokaže ozbiljnost u pomoći OEBS-u u rešvanju spornih pitanja i konfliktnih situacija u Evropi, rekao je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će predsednici i premijeri dve zemlje narednih meseci razmotriti situaciju oko Južnog toka i energetske situacije.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsednika Socijalističke partije socijalista, i poželeo mu uspeha kako na na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu.

Posle razgovora, u prisustvu dva ministra, danas treba da bude potpisan sporaum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije, a zatim će se Lavrov i Dačić obratiti novinarima.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić izjavili su danas u Moskvi da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda.

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe kazao da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda. "Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev - Evropska unija ili Rusija", kazao je on.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Šefovi diplomatije Srbije i Rusije su izjavili da je razgovor u velikom delu bio posvećen predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u kao i o budućoj energetskoj saradnji, isporukama gasa.

Lavrov je kazao da će pri izgradnji novih projekata gasovoda biti uziman u obzir interes Srbije da gas dođe do nje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.