Lavrov: Srpsko predsedavanje OEBS-u veliki izazov

Izvor: RTS, 19.Dec.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Srpsko predsedavanje OEBS-u veliki izazov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u razgovoru sa Ivicom Dačićem Moskva ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda. Ocenio je da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

"Mi se time ne bavimo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju, prenosi Beta.

Dačić je takođe napomenuo da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda. "Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev - Evropska unija ili Rusija", dodao je srpski šef diplomatije.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Lavrov je ocenio da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

Takođe, rekao je da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS, raditi objektivno i nepristrasno, prenosi Tanjug.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS-u ranije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS u Ukrajini, prenosi Tas.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Lavrov se osvrnuo i na energetska pitanja, rekavši da će se u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Dačić je rekao da Srbija namerava u narednim mesecima sa ruskim rukovodstvom da razgovara o gasovodu "Južni tok".

"Voleli bismo da razgovaramo o situaciji u vezi sa 'Južnim tokom' sa ruskim predsednikom i premijerom u narednim mesecima", naglsio je Dačić tokom razgovora sa ruskim kolegom.

Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

Na početku razgovora sa ruskim kolegom, Dačić je rekao da Srbija želi da nastavi dobre odnose sa Rusijom.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsednika Socijalističke partije Srbije, i poželeo mu uspeha kako na na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu.

U prisustvu dva ministra potpisan je Sporazum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Lavrov: Nema pritisaka Rusije na Srbiju

Izvor: Beta, 19.Dec.2014

MOSKVA, 19. decembra 2014. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić izjavili su u petak u Moskvi da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda..."Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje....

Nastavak na Beta...

LAVROV I DAČIĆ: Rusija ne pritiska Srbiju!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Dec.2014

- Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju - rekao je ministar spoljnih poslova Rusije..Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.