Han sutra u Beogradu

Izvor: RTS, 04.Dec.2016, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han sutra u Beogradu

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće sutra u poseti Beogradu, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.
Pored Vučića, Han će se susresti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i sa studentima i predstavnicima akademske zajednice.

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.
To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije.
Dokument će, prema saopštenju Delegacije EU, potpisati ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Henoveva Ruis Kalavera.
Nakon ceremonije potpisivanja ugovora u 11.10 u EU info-centru, Vučić i Han će se obratiti medijima.
"Osamdeset miliona evra predstavlja jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU. Ovo je bespovratna pomoć EU, preko koje će 70 miliona ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, EU ulaže ova sredstva u sveobuhvatnu reformu javne uprave koju Srbija preduzima da bi se osigurale bolje i brže javne usluge za sve srpske građane i firme, za organizovaniju i delotvorniju javnu upravu, za povećanu transparentnost javnih resursa i uključivanje građana u kreiranje politike.
"Zahvaljujući tome srpska javna uprava će biti bolje opremljena da odgovori na izazove sveobuhvatnih reformi, fiskalne konsolidacije i evropskih integracija", ističe se u saopštenju.
Sredstva će biti obezbeđena kao direktna podrška budžetu za sufinansiranje nacionalnih planova sektorske reforme za postizanje održivih rezultata.
Pred posetu, komesar Han je izjavio da "Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU".
Naglasio je da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima.
"EU pruža konkretnu korist građanima Srbije - za obrazovanje, poslovanje, vladavinu prava, javnu upravu, puteve, mostove i bezbednost hrane. Blisko sarađujem sa Srbijom; zajedno smo jači kao partneri i prijatelji u prevazilaženju problema migracija, nezaposlenosti, bezbednosnih izazova, i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Han.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Han u ponedeljak u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2016

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće u ponedeljak u poseti Beogradu, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.