Evropska perspektiva ključ saradnje

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska perspektiva ključ saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na Bledu da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionale saradnje i rešavanje otvorenih pitanja dijalogom.

Dačić je, obraćajući se učesnicima strateškog foruma "Budućnost Zapadnog Balkana - kako unaprediti regionalnu saradnju", istakao da ohrabruju uveravanja partnera iz Hrvatske da nerešenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susede na njihovom putu ka Evropskoj uniji i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije, prenosi Tanjug.

"Svesni smo da nam predstoji težak reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđe, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ponovio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prioritet Vlade Srbije, koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine.

Šef srpske diplomatije je rekao da je potrebno da Evropska unija, uprkos problemima sa kojima se sama suočava, pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti regiona Zapadnog Balkana i da ne dozvoli da pitanje daljeg proširenja Unije bude zapostavljeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.