Energetika, razvojna šansa Srbije

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetika, razvojna šansa Srbije

Velika razvojna šansa Srbije je energetika, a predsedavanje Energetskoj zajednici naredne godine je idealno za realizaciju projekata iz različitih energetskih oblasti, rekao premijer Ivica Dačić u Briselu. Energetski sektor Srbije ima veliki potencijal za privlačenje investicija, rekao zamenik direktora Generalnog direktorata za energetiku EU Fabricio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Barbaso.

Premijer Ivica Dačić je u Briselu naglasio da je energetika velika razvojna šansa Srbije, a naredna godina, kada će predsedavati Energetskom zajednicom je idealna za otvatranje puta ka realizaciji projekata iz različitih energetskih oblasti.

"Godinu predsedavanja Energetskom zajednicom treba najbolje moguće da iskoristimo za privlačenje investicija kako u obnovljive izvore energije, tako i da povećamo ulaganja u korišćenje rudnih bogatstava", naglasio je premijer Srbije prilikom posete Generalnom direktoratu za energetiku Evropske unije (EU).

Zamenik direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabricio Barbaso je ocenio kako je energetski sektor Srbije jedan od najvažnijih u nacionalnoj privredi, jer ima veliki potencijal za privlačenje investicija.

Barbaso je posle razgovora sa premijerom Dačićem i delegacijom Elektroprivrede Srbije (EPS), rekao kako je energetika Srbije jednako privlačna za ulaganja u nove kapacitete koji će koristiti obnovljive izvore, kao i za gradnju novih gasnih elektrana, navedeno je iz EPS.

Barbaso je ocenio veoma važnim to što Srbija usklađuje svoje zakone i regulative u energetici sa evropskim.

"Srbija tako treba da nastavi, jer EU ima velika očekivanja od vaše zemlje," rekao je Barbaso i dodao da su uspostavljanje zakona i regulativa neophodni za donošenje važnih odluka koje se tiču cene struje i otvaranja tržišta električne energije.

Dačić i članovi srpske delegacije razgovarali su i sa direktorom Generalnog direktorata za proširenje Stefanom Saninom i sa generalnim sekretarom Energetske povelje Ubranom Rusakom. 

U delegaciji EPS su generalni direktor te kompanije Dragomir Marković, izvršni direktor EPS Bratislav Čeperković i direktor "EPS Obnovljivi izvori" Aleksandar Vlajčić.

Članovi srpske delegacije juče su razgovarali i sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, kome je predstavljen izveštaj o projektima unapređenje zaštite životne sredine u EPS.

Rukovodstvo EPS-a je komesara Etingera upoznalo i sa planiranim projektima za izgradnju novih elektrana, za liberalizaciju energetskog tržišta, kao i o drugim temama.

Projekti zaštite životne sredine

EU i fondovi su, kako se navodi u saopštenju, pomogli ekološke projekte u Srbiji proistekle iz "Zelene knjige EPS-a" sa više od 100 miliona evra, a evropskim zvaničnicima je predstavljen i plan za buduće projekte zaštite životne sredine.

"Evropske zvaničnike smo upoznali i sa odredbama novog zakona o energetici, aktuelnim i budućim razvojnim projektima, kao i svim aktivnostima koje je EPS preduzeo za izdvajanje operatora distributivnog sistema i formiranje nove kompanije za snabdevanje električnom energijom," rekao je generalni direktor Marković.

Dačić je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Didijeom Rejndersom i državnom sekretarkom za azil i migracije Maži de Blok.

Tokom posete Briselu, premijer Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić razgovarali su, u utorak, sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i visokom predstavnicom EU za spoljnu ploitiku Ketrin Ešton.

Dačić je juče poručio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog sa Prištinom na višem nivou, kao i da nema novih uslova za ulazak Srbije u Uniju i da se po tom pitanju ništa nije promenilo.

"Ništa se nije promenilo, ni u stavu Srbije ni u EU. Nema nikakvih novih uslova za pristupanje Srbije EU. Srbija neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost", rekao je Dačić za RTS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.