Dolazak Tačija ruši našu politiku

Izvor: B92, 18.Apr.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dolazak Tačija ruši našu politiku"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije,prekršila politiku prema Kosovu.

"On, kao ministar spoljnih poslova Republike Kosova, ne može da dođe u Srbiju. Da to dozvolimo, mi bismo prekršili našu državnu politiku... o Kosovu", izjavio je Dačić u intervjuu za nedeljnu "Politiku", negodujući što je Tači na skupu ministara spoljnih poslova regiona najavljen kao ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade kosova bez zvezdice.

On je objasnio da u političkom smislu nema prepreka da zvaničnici iz Prištine učestvuju na skupovima, ali ako su oni u organizaciji državnih organa Srbije, i ako prištinske vlasti učestvuju kao statusno neutralne.

Dačić je u intervjuu podsetio da je u Srbiju ranije dolažio Enver Hodžaj koji je bio šef kosovske diplomatije pre Tačija, ali je on bio pozvan, dok Tačija nije pozvao niko iz Vlade, a postoji "jasan način na koji se definišu međusobne posete".

"Kad sam ja išao u Gračanicu, išao sam kao hodočasnik iz verskih razloga... Ja sam otišao u Prištinu na Tačijev poziv. A ja njega nisam pozvao. Situacija je kristalno jasna i čista", kazao je Dačić i dodao da Aleksandru Vulinu nedavno nije bilo dozvoljeno da ode na Kosovo kao ministar rada u Vladi Srbije.

Dačić je ocenio da je skup, uz podršku britanske amabasade, na koji bi 24. aprila trebalo da dođu ministri Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, provokacija i dodao da ga niko nije konsultovao u vezi s tim skupom i rekao da mu je "poziv za skup u Beogradu stigao iz Prištine".

Upitan o "novim", odnosno dodatnim uslovima koje je Nemačka postavila Srbiji i tome da su to možda zvanični uslovi za otvaranje poglavlja za pridruživanje Evropskoj uniji, Daciić je kazao da to niko nije rekao otvoreno.

"Ne kažu oni da su to uslovi, nego kažu da Nemci neće dati saglasnost. Nije šija, nego vrat", kazao je Dačić.

Upitan o nedavnoj izjavi premijera Albanije, Edija Rame o ujedinjenku Kosova i Albanije u Evropskoj uniji ili van nje, Dačić je kazao da mu je manje čudno što ćute Brisel, Berlin i Vašington, već ga zabrinjava što se o tome nisu oglasili Atina i Skoplje.

"Kod nas kad zaludni Šešelj da neku neprimerenu izjavu, o tome raspravlja i EU i Evropski parlament, a kada Rama iz dana u dan priča o neminovnosti ujedinjenja Albanaca i stvaranju Velike Albanije, onda svi ćute", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.