Dačić superstar: Častio Albance na račun  EU

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić superstar: Častio Albance na račun EU

Opuštena atmosfera, gibanica, junetina i po koja šala uz ozbiljan dijalog obeležili su jučerašnji skup EU - Zapadni Balkan u Beogradu.

Prvi put, a uz posredovanje Brisela i dobru volju srpskih domaćina, u Beogradu je bio ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj, a tek koji dan posle incidenta “dron” došao je i šef diplomatije Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dimir Bušati.

Pored njih na neformalnoj konferenciji, održanoj po “gimnih” modelu, kojom je predsedavao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, bili su ministri spoljnih poslova i ekonomije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Evropsku komisiju su predstavljali aktuelni komesari za finansije i proširenje EU Jirki Katainen i Štefan File, kojima je ovo bila oproštajna poseta Beogradu. Tema skupa su bile ekonomske reforme i saradnja u regionu.

Iza strogo zatvorenih vrata, gde brojni novinari nisu imali pristup, atmosferu je sve vreme diktirao domaćin skupa Dačić. Umesto očekivanog zategnutog odnosa na relaciji Srbi - Albanci, kako “Blic” saznaje, Dačić se potrudio da opusti atmosferu, pa je čak u jednom trenutku zagrlio goste iz Prištine, kolegu Hodžaja i ministra ekonomije Fadilja Ismailija. Nažalost, van dometa novinarskih kamera.

- Videli smo na primeru jedne fudbalske utakmice kako se za dan može srušiti ono što je sa mukom građeno 15 godina. Ekonomija nam mora biti prioritet - rekao je Dačić, a onda u šali dodao: “Ovu kafu što pijete časti Evropska komisija. U stvari, oni će da časte i ručak.”

A na trpezi je bilo bogato. Junetina, testenina, gibanica, razne salate i čizkejk.

Jedan od učesnika skupa prenosi za “Blic” da je atmosfera čak na trenutke bila i vesela.

- Dačić se izvinio crnogorskom ministru Igoru Lukšiću što nema prevodioca na crnogorski jezik. To je bilo sipmatično svima nama sa ovih prostora - kaže naš sagovornik.

Na skupu ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana nije bilo obeležja državnosti, zastava, grbova, himni. Samo imena i prezimena učesnika bila su za stolom na tablama ispred njih.

Ipak, sagovornik “Blica” prenosi da je značku sa zastavom Srbije na reveru imao srpski ministar privrede Željko Sertić, a ministri sa Kosova male značke dvoglavog orla.

Konferencija u hotelu “Metropol” održana je uz stroge mere obezbeđenja, jedno krilo je bilo dostupno samo učesnicima, i bez i najmanjeg incidenta. Dveri i DSS su saopštenjima osudili dolazak predstavnika Prištine u srpsku prestonicu.

Štefan File je u izjavi novinarima najavio da će EU regionu dati do milijardu evra finansijske podrške, kao i 10 milijardi evra povoljnih zajmova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.