Dačić pred Helsinškom komisijom

Izvor: VOA, 26.Feb.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić pred Helsinškom komisijom

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, poručio je da je prioritet Srbije kao predsedavajuće da spreči dalju eskalaciju krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Srbije juče je u američkom Kongresu svedočio pred Helsinškom komisijom o prioritetima srpskog predsedavanja OEBS-om. On je poručio da je prioritet Srbije kao predsedavajuće da spreči dalju eskalaciju krize u Ukrajini. Takodje je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << će predsedavanje Srbije OEBS-om biti usmereno na suzbijanje nasilnog ekstremizma koji vode terorizmu, i na doprinos razvoju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući Helsinške komisije, republikanski kongresmen Kristofer Smit, izjavio je da je Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om u trenutku tragedije i velike humanitarne krize, dok jedna članica orgnaizacije, Rusija, kako je naveo, „komada“ susednu zemlju, Ukrajinu.

"Uz razumevanje da je OEBS organizacija gde se odluke donose konsenzusom, što znači da ruska vlada ima mogućnost da uloži veto na mnoge važne odluke, verujemo da OEBS i dalje ima mogućnost i odgovornost da govori istinu o konfliktu, pronadje načine da ga ublaži i pomogne narodu Ukrajine, u čemu će vas podržavati vlada ove zemlje.”

Šef srpske diplomatije na pretresu je naglasio da će prioritet srpskog predsedavanje biti sprečavanje dalje eskalacije krize, i napori da se doprinese uspostavljanju mira u Ukrajini. On je dodao da u ulozi predsedavajućeg, Srbija donosi za sto “dobre odnose sa svim ključnim protagonistima” i da će se truditi da bude pravedan posrednik.

“Ja sam ovde izneo prioritete našeg predsedavanja, članovi Helsinškog odbora koji znaju da budu veoma neprijatni i nezgodni u svojim pitanjima, što je i normalno, su bili veoma zadovoljni, izrazili su neuobičajeno veliku podršku onome što mi radimo i rekli su da žele da nastave saradnju i na drugim temama, ne samo kada je reč o pitanju bezbednosti već i drugim temama, kao što su borba protiv trgovine ljudima, antisemitizam, borba protiv netrpeljivosti i diskriminacije u raznim sferama…”

Član komisije, demokratski senator Ben Kardin, poručio je da Helsinška komisija i OEBS uživaju snažnu podršku obe stranke i oba doma Kongresa, a zatim podsetio da svaki predsedavajući donosi na tu poziciju jedinstvene mogućnosti zbog zemlje iz koje potiče.

“Srbija je u ključnoj poziciji da nam pomogne da razrešimo neke dugogodišnje probleme u regionu OEBS-a. Nadam se da ćemo pod vašim predsedavanjem moći da unapredimo rešavanje dugogodišnjih spornih pitanja u Bosni I Hercegovini i na Kosovu. Ukoliko bi tu došlo do napretka, to bilo bi veliko dostignuće vašeg predsedavanja.”

Senator Kardin je, kao specifičan primer nerešenih pitanja koja opterećuju odnose Srbije i SAD naveo slučaj ubistva braće Bitići, pozivajući vladu Srbije da tom pitanju posveti pažnju kako bi se što pre utvrdila odgovornost za taj zločin.

Na pretresu u američkom Kongresu, ministar Dačić takodje je poručio da će Srbija intenzivirati napore ka unapređenju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu. U izjavi za naš program, on je zaključio da je veoma pozitivna činjenica što je Srbija za svoje predsedavanjem OEBS-om ove nedelje dobila ne samo podršku svih 15 članica Saveta bezbednosti već i pohvale i podršku američke administracije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.