Dačić odgovorio Makedoniji: Smeta vam BJRM, a priznali ste Kosovo; Srbija ipak briše BJRM

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić odgovorio Makedoniji: Smeta vam BJRM, a priznali ste Kosovo; Srbija ipak briše BJRM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom zahteva Skoplja da Beograd ne koristi ime BJRM jer je uvredljivo, izjavio je danas da je za Srbiju uvredljivo korišćenje naziva "Republika Kosovo".

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi "sramno" ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", već njen ustavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naziv "Republika Makedonija", pošto se na priznanicama za putarinu Srbiji koristi skraćenica BJRM.

- Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, a šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko - rekao je Dačić za "Novosti".

Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU.

- Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada oni kažu 'Republika Kosovo -, rekao je Dačić.

Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

Na priznanicama ipak bez BJRM

Na priznanicama za naplatu putarine na deonici auto-puta kod Preševa od sutra će pisati relacija "Levosoje-Preševo", a ne, kao sada, "Vladičin Han-granica sa BJRM".

"Sistem za naplatu putarine na navedenoj deonici pušten je u rad pre mesec dana i još je u fazi testiranja. Od sutra, 21. januara 2017.godine, na priznanici će stajati relacija Levosoje-Preševo", rečeno je agenciji Beta u javnom preduzeću "Putevi Srbije".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.