Dačić o Makedoniji: Šta da radimo zbog priznanja Kosova?

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2017, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o Makedoniji: Šta da radimo zbog priznanja Kosova?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povodom zahteva Skoplja da Beograd ne koristi ime BJRM jer je uvredljivo, izjavio je da je za Srbiju uvredljivo korišćenje naziva "Republika Kosovo".

Na priznanicama za naplatu putarine na deonici auto-puta kod Preševa od subote će pisati relacija "Levosoje-Preševo", a ne, kao sada, "Vladičin Han-granica sa BJRM".

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi "sramno" ime "Bivša >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Jugoslovenska Republika Makedonija", već njen ustavni naziv "Republika Makedonija", pošto se na priznanicama za putarinu Srbiji koristi skraćenica BJRM.

"Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, a šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko", rekao je Dačić za Večernje novosti.

Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU.

"Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada oni kažu 'Republika Kosovo'", rekao je Dačić.

Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova. Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.