Dačić negira tabloide: Potežicu nisu hteli da otmu

Izvor: Mondo, 13.Maj.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić negira tabloide: Potežicu nisu hteli da otmu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nikakvi izveštaji ne govore o tome da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica stradao u pokušaju otmice, kako se spekuliše u tabloidima.

Foto: screenshot/youtube

Srpski vicepremijer kaže da je reč o saobraćajnoj nesreći i poručio da ambasada ne može da bude zatvorena, već može da bude premeštena.

"On je nastradao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u saobraćajnoj nesreći i treba smiriti razne priče koje možemo da vidimo u medijima, da je on stradao u pokušaju otmice. Nikakvi izveštaji o tome ne govore. Mi smo pre nekoliko meseci njemu dali nalog da većinu svojih aktivnosti izmesti u Tunis, iz bezbednosnih razloga, i on je u Tunisu nažalost i poginuo", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu, nakon što je otvorio Sajam Poljoprivrede.

Smrt diplomata u Libiji i ambasadora u Tunisu - "nepovezane priče"

Upitan šta je do sada uradila komisija kad je reč o pogibiji dvoje službenika naše ambasade u Libiji, otetih prilikom napada na kolonu diplomatskih automobila u kojoj je bio i ambasador, Dačić je rekao da to nema nikakve veze jedno sa drugim i da ne bi trebalo mešati teme. "Pošto je Potežica bio ambasador u to vreme, sada nije svrsishodno govoriti o ovome. U ponedeljak će biti sahrana Potežice, pa ćemo kasnije razgovarati", rekao je Dačić.

Upitan zašto je Potežica ostao u Libiji i da li namerava da zatvori našu ambasadu u toj zemlji, Dačić je rekao da ambasada ne može da bude zatvorena, i naveo da je Libija držala svoju ambasadu u Beogradu, kada je on bio bombardovan i da to ne zaboravljamo, kao i da je danas u Beogradu 24 libijskih diplomata.

Dačić je dodao i da Srbija ima svoje spoljnopolitičke, državne i nacionalne interese kad je reč o našim ambasadama, kao i da se intenzivno razmišlja šta da se radi sa nekim našim ambasadama - u Siriji, Iraku, Libiji, zatim sa ambasadom u Tunisu i drugim zemljama gde su veoma česti terororistički akti.

"U tom smislu smo smanjili broj prisustva naših ljudi, tamo su bila samo dvojica. Treba reći niko nije nastradao u Tripoliju, tamo nema sukoba i ne postoji opasnost, a ima trenutno ima 28 stranih ambasada u Libiji. Dakle, toliko o tome", rekao je Dačić.

Upitan da li je Potežica tražio izmeštanje ambasade u Tunis, Dačić kaže da nije i da se sam Potežica, koji je službovao na opasnim mestima, prvi protivio zatvaranju naše ambasade u Libiji.

"Ali, to je sada nebitno, ono što je važno to je da se sagleda bezbednost... Mi imamo dosta naših ljudi tamo koji žive i rade, više od 500. Oni ne poštuju naše preporuke da se ne ide u Libiju, a onda se žale. Sećate se koliko su se žalili na Potežicu da ne može da pomogne kad je neko uhapšen ili otet. Ne možemo u isto vreme i da zatvorimo ambasadu i da zadovoljimo zahteve građane koji tamo odlaze i koji tamo žive", rekao je Dačić.

U tom smislu, dodao je da smatra da je rasprava o tome da li je trebalo zatvoriti ambasadu bespredmetna, te da se odluke o tome donose i na bezbednosnom i na političkom nivou.

"Niko nije tražio ostavku ministra spoljnih poslova Kine zbog toga što su dvojica njihovih diplomata stradali u Beogradu prilikom bombardovanja Srbije, to je bio politički gest. Isto tako je i Libijska ambasada tada, u najtežim danima za Srbiju, bila otvorena i to ne zaboravljamo", rekao je Dačić.

"Mi, inače, imamo tamo samo jednog diplomatu trenutno i otići će još jedan kao ispomoć, a najveći deo svojih aktivnosti će morati da obavljaju kao sve druge ambasade - u Tunisu", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Potežica se prvi protivio zatvaranju ambasade u Libiji"

Izvor: B92, 13.Maj.2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nikakvi izveštaji ne govore o tome da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica stradao u pokušaju otmice...On je tako odgovorno na spekulacije u pojedinim medijima, istakao da je reč o saobraćajnoj nesreći i poručio da ambasada ne može da bude...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.