Dačić kritikuje Šutanovca i Tadića zbog Rusko-srpskog centra u Nišu

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić kritikuje Šutanovca i Tadića zbog Rusko-srpskog centra u Nišu

Ministar spoljnih poslova i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić kritikovao je danas protivnike davanja specijalnog statusa Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu i rekao da centru preti zatvaranje ako njegov status ne bude rešen.

Dačić je rekao da bivši predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Demokratske stranke i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac "pate od amnezije" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da oni treba da objasne zašto sa Rusijom nije moguće sklopiti isti sporazum o tom centru, kakav je sklopljen sa SAD.

"Kad sam pred Borisom Tadićem potpisao sporazum sa (tadašnjim ruskim ministrom za vanredne situacije) Sergejem Šojguom o formiranju humanitarnog centra u Nišu, tada su svi oni bili za to. Šutanovac je odobrio da predstavnici ruskog Ministarstva mogu da gledaju kasarnu u Nišu", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije posle sastanka s belgijskim ministrom spoljnih poslova Didijeom Rejndersom.

Šef srpske diplomatije je rekao da je juče novinarima govorio o sporazumu o američkoj vojsci koji je Tadić potpisao s tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs, a ne o sporazumu sa NATO.

"Kada ono što piše u sporazumu s američkim snagama, treba da piše i u sporazumu s Rusima, vi kažete da to ne može, da je to strašan skandal. Neka neko to objasni! Što to Tadić nije tada rekao Putinu, što Šutanovac nije rekao svom kolegi", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ne razume izjave "o diplomatskom statusu i eksteritorijalnom delu Centra", jer u njemu ne postoji ruski i srpski deo, ali je dodao da i zaposleni u Crvenom krstu, kao humanitarnoj organizaciji, imaju diplomatski status, a ne status administrativno-tehničkog osoblja.

Dačić je rekao da Rusko-srpski centar "ne može više da postoji na ovaj način" jer Rusija neće dati predviđenih 40 miliona dolara, ako taj centar ne dobije specijalni status, i dodao da je do sada potrošeno 20 miliona dolara na aktivnosti tog centra tokom gašenja požara i spasavanja od poplava.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu otvoren je u aprilu 2012. godine, a iz njega rusko osoblje, sa svojim kolegama iz Srbije, pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

Centru preti zatvaranje ako se ne ispuni zahtev Moskve da mu se dodeli specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je juče u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru i da "bez rešenog statusa Centar nema mogućnosti za razvoj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.