Dačić i kineski ministar o saradnji prijateljstvu dve zemlje

Izvor: Press, 17.Dec.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i kineski ministar o saradnji prijateljstvu dve zemlje

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je u razgovaru sa kineskim ministrom inostranih poslova Vang Jiem rekao da Srbija pridaje veliki značaj mehanizmu saradnje Kina - CIEZ (zemlje centralne i istočne Evrope), posebno na ekonomskom planu i istakao da je naša zemlja zainteresovana za dalje produbljivanje ovog vida saradnje i povećanje kineskih ulaganja u Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Izražavajući zadovoljstvo što je Srbija domaćin samita premijera, ministar Dačić istakao je da to jasno pokazuje značaj strateškog partnerstva Kine i Srbije i doprinosi njegovom daljem jačanju, kao i da organizacijom ovog značajnog skupa Srbija potvrđuje da je sve značajniji činilac u regionu.

Tokom razgovora ministri su se složili da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumevanje i poverenje, kao i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.

Pohvalivši Srbiju za uspešnu organizaciju samita, ministar Ji izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja važnih sporazuma u okviru mehanizma saradnje Kina - CIEZ, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ji je istakao da Kina pridaje poseban značaj jačanju saradnje sa Srbijom u svim oblastima.

U saopštenju se navodi da je obostrano izraženo zadovoljstvo zbog realizacije projekta mosta Zemun - Borča i novih dogovora u vezi sa projektom modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, kao i projektom Kostolac B - druga faza.

Ministar Ji, kako se navodi, zahvalio je Dačiću na ličnom angažmanu o iniciranju projekta pruge Beograd - Budimpešta, imajući u vidu da je projekat dogovoren na prošlom samitu premijera u Bukureštu.

Dačić je obavestio kineskog kolegu o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, na čemu mu je ministar Ji čestitao i izrazio uverenje da će Srbija igrati važnu ulogu u toj organizaciji.

Kineski ministar pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kinu, što je Dačić prihvatio.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.