Dačić: Želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2016, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom izjavio da Srbija insistira na tome da misija UN ostane na Kosovu u nepromenjenom mandatu i sa nepromenjenim sastavom.

"Srbija insistira na tome da misija UN ostane u nepromenjenom mandatom i sa nepromenjenim sastavom odnosno brojem izvršilaca i budžetom, zato što smatramo da ta misija i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << igra veoma važnu ulogu na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Priština smatra da ta misija treba da ode sa Kosova, ali srpski narod i druge nealbanske zajednice imaju poverenje jedino u misiju UN i zato je to za Srbiju od velikog značaja.

Dačić je, takođe, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština od ključnog značaja za nastavak Briselskog dijaloga za koji se Beograd zalaže, ne prihvatajući politiku svršenog čina.

"Ponovio sam naš stav da je od ključnog značaja formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to definisano Briselskim sporzaumom koji je potpisan odavno, ali prištinska strana stalno traži neke razloge zbog kojih odlaže formrianje ZSO. To je ključno za nastavak dijaloga", izjavio je Dačić nakon sastanka sa Banom.

Kako je rekao, generalnom sekretaru UN, takođe je preneo da je zalaganje pojedinih zemalja i pozivi na priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti KiM može da deluje negativno na Briselski dijalog.

"Time se ubija dijalog. Mi želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina kao što to Priština želi, da zajedno sa svojim saveznicima pokaže da je ovo već svršena stvar i da mi sada razgovaramo samo o nekim tehničkim detaljima", rekao je Dačić.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 je, kako je rekao, bez obzira što je doneta 1999. godine i dalje važeći dokument, na osnovu kojeg se Misija UN nalazi na KiM, a sa druge strane, ona je i jedini pravno obavezujući dokument koji su Ujedinjene nacije donele.

"Zato Srbija smatra da dijalog mora da bude nastavljen i nećemo prihvatiti nikakvu politiku svršenih činova", naglasio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Ban je uputio pozdrave predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i zahvalio na tome što je u Beogradu otvaranjem Kuće UN objedinjene sve agencije i cela administracija i program UN na jednom prostoru.

Generalni sekretar UN je, takođe, pozdravio srpsko učešće u mirovnim misijama, rekao je Dačić i dodao da je na tom planu Srbija lider u regionu.

"Mi time jačamo kredibilitet naše zemlje i naših oružanih snaga i bezbednosnih snaga. Mirovne misije UN se odvijaju širom sveta i to je okvir u kojem mi rado učestvujemo i Srbija je na osnovu toga doživela priznanje", istakao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.