Dačić: Za Beograd ključno forimiranje ZSO

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Za Beograd ključno forimiranje ZSO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa kosovskim institucijama, kao i da Beograd očekuje da Priština što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uslovi za to.

"Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i očekujemo da se odluka o formiranju cpecijalnog suda što pre usvoji".

DIJALOG

On je naglasio da je vlada Srbije u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU i da očekuje da će njegov nastavak učvrstiti osnove za implementaciju svih već postignutih dogovora.

"Vlada Srbije savesno, dosledno i u predviđenim rokovima, ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz do sada postignutih dogovora. Srbija je dijalogu sa Prištinom pristupila otvoreno i sa iskrenom željom da se pronađu praktična rešenja koja će omogućiti normalan život svih stanovnika Pokrajine, u sklopu šireg procesa integracije regiona u Evropsku uniju. Tome nesumnjivo doprinosi i učešće Srba u političkom životu na KiM", rekao je on.

Šef diplomatije je takođe istakao da je prisustvo u nesmanjenom obimu misije UN od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

REGION

Govoreći o regionu Dačić je rekao da Srbija svojim konstruktivnim pristupom nastoji da konkretno doprinese realizaciji cilja transformacije Zapadnog Balkana u zonu trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta, ali da nedavni teroristički napadi u Zvorniku i Kumanovu jasno pokazuju evidentnu krhkost stabilnosti u regionu.

Zbog toga je neophodno da svi u regionu ali i relevantni međunarodni faktori ulože dodatne napore kako bi se ta stabilnost očuvala, ukazao je Dačić.

U tom kontekstu on je ukazao i da je prisustvo u nesmanjenom obimu misije UN od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Za Srbiju ključna ostaju i pitanja povratka interno raseljenih lica, položaj Srpske pravoslavne crkve, kao i imovinska pitanja, rekao je Dačić.

"Zastoju u povratku interno raseljenih lica svakako doprinosi fizička nebezbednost koja se ogleda u kontinuiranim napadima na Srbe i njihovu imovinu, a koja je dodatno podstaknuta atmosferom nekažnjivosti za zločine izvršene nad Srbima", rekao je Dačić.

Upozorivši na nepostojanje uslova za povratak oko 204.000 raseljenih lica, Dačić je naveo da se za poslednja tri meseca vratilo svega 14 osoba.

TERORIZAM

Srbija, dodao je, osuđuje svaku vrstu skrnavljenja verskih objekata bilo koje religije i upozorio da je razlog za duboku zabrinutost ne samo skrnavljenje spomenika kulture svetskog značaja, poput manastira Visoki Dečani, već i činjenica da se oni skrnave ispisivanjem poruka terorista koje glorifikuju ISIL i budući Kalifat, kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore suprotstavljajući se ovom zlu i najvećoj pretnji miru i stabilnosti u svetu.

"Srbija, kao jedan od kosponzora rezolucije Saveta bezbednosti 2178 (2014), preduzima sve potrebne mere na planu suzbijanja finansiranja i organizovanja terorizma i sve masovnijeg fenomena regrutovanja stranih terorističkih boraca koji se pridružuju oružanim terorističkim organizacijama na Bliskom Istoku, poput Islamske države", dodao je Dačić.

Srbija će nastaviti da odlučno deluje na suzbijanju terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima. Očekujemo da međunarodne misije prisutne na Kosovu i Metohiji i tamošnje privremene institucije samouprave, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu ovoj našoj zajedničkoj borbi, koja ima globalni značaj, rekao je on.

PRIVREMENE INSTITUCIJE

Prema njegovm rečima, Vlada Srbije postavlja se konstruktivno u pogledu učešća Privremenih institucija samouprave na KiM u radu regionalnih foruma, ali se suočava sa nastojanjima da se predstavnici Prištine uključe u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta pomenutog dogovora, koja za Srbiju nisu prihvatljiva i ni u kom slučaju ne idu u pravcu očuvanja pozitivne atmosfere podsticajne za dalji tok dijaloga.

"Ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba razmatrati u okviru dijaloga. U tom kontekstu, duboko smo uvereni, da otvaranje ovakvih pitanja u ovom momentu nije u interesu ni Beograda ni Prištine, a ni naših međunarodnih partnera sa kojima delimo interes za stabilnost Zapadnog Balkana", smatra Dačić.

IMOVINA

On je ukazao i na značaj adekvatnog tretiranja imovinskog pitanja kombinata „"Trepča" i da naglasi da bi za Srbiju svako drugo rešenje ovog pitanja, osim onog postignutog u okviru Briselskog dijaloga, bilo neprihvatljivo.

Dačić se osvrnuo i na planove za prenos ovlašćenja sa Euleksa na privremen institucije u Prištini.

"Aktuelna situacija u pokrajini predstavlja potvrdu naše ocene o neispunjenosti uslova za prenos nadležnosti na Privremene institucije samouprave u Pokrajini. Očekujem da će Euleks, u okviru svog mandata, nastaviti da ispunjava svoje izvršne nadležnosti u oblasti vladavine prava, imajući u vidu realnu procenu situacije na Kosovu u ovoj oblasti."

U Njujorku je danas završena sednica SB UN na kojoj je razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara Bana Ki-muna.

TAČI NAJAVIO TUŽBU ZA GENOCID

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je na sednici da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim rečima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

On je takođe naveo da su optužbe Dika Martija (istražitelja Saveta Evrope o trgovini organima tokom NATO bombardovanja 1999. godine) besmislene, ali da će Priština podržati formiranje specijalnog suda koji će se baviti ovim optužbama, dodajući da će to biti peta istraga usmerena na optužbe protiv kosovskih Albanaca.

ZARIF: ŽALJENJE ŠTO JOŠ NEMA REZULTATA

Šef UNMIK-a Farid Zarif izrazio je danas žaljenje što još nema rezultata kad je reč o uspostavljanju ZSO i ukazao da je potrebno čvrsto liderstvo i Beograda i Priština kako bi se postigli pomaci u tehničkom dijalogu i došlo do konkretnih rezultata.

Kada je reč o osnivanju specijalnog suda za zločine OVK, Zarif je naglasio da je na sastancima sa kosovskim političkim rukovodstvom izneo jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgađanja u koracima prištinskih vlasti u cilju formiranja ovog suda.

On je, takođe, ukazao da je potreban brz napredak u rasvetaljvanju sudbine nestalih lica radi daljeg pomirenja.

Incidenti usmereni protiv povratnika su posebno uznemirujući, rekao je Zarif, dodajući da je sa kosovskom vladom dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih jedinica snaga u KLini, gd eje registrovan veći broj napda na povratnike.

Zarif je naveo da su regionalni lideri uključujući kosovske zvaničnike osudili pogubni oružani napad izveden u Kumanovu ranije ovog meseca. Takođe, dodao je da su UN zatražile sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o tim događajima.

On je ocenio da je ohrabrujući znak to što su između Beograda i Prištine u proteklim mesecima uspostavljeni kontakti na lokalnom nivou, kao i u evropskim institucijama na najvišem političkom nivou, i u tom kontekstu pozdravio dva sastanka premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u februaru i aprilu u Briselu.

"Nadam se da će budući sastanci dovesti do konkretnih dostignuća i preduzimanja daljih koraka u cilju punog sprovođenja Briselskog sporazuma postignutog u aprilu 2013. godine", rekao je Zarif.

On je ohrabrio političke lidere u Beogradu i Prištini da pokažu kreativnost u identifikovanju oblasti od zajedničkog interesa.

Zarif je ocenio kao ohrabrujuće i prijavljivanje kandidata za sudije i tužioce na Kosovu i izrazio nadu da će se taj proces uspešno odviti, naročito kad je reč o utvrđivanju kompetentnosti kandidata. Takođe je pozdravio razvoj praktične saradnje između gradonačelnika severne i južne Mitrovice.

On je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava ceo region, pa i Kosovo, naveo borbu protiv radikalizacije i ekstremizma, primetivši da kosovske vlasti ulažu napore u tom smislu i pokazuju spremnost za regionalnu saradnju.

"Očekujem nastavak regionalne saradnje u tom cilju uz učešće kosovskih vlasti", rekao je Zarif.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.