Dačić: U Srbiji zabeleženo 120.000 migranata

Izvor: Studio B, 05.Sep.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U Srbiji zabeleženo 120.000 migranata

Prvi potpredednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio u Luksemburgu da je u Srbiji zabeležen ilegalan prelaz 120.000 ljudi, da je nameru za traženje azila u Srbiji izrazilo 108.000, a da je zvanično to učinilo svega 500.

Dačić je nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU rekao novinarima da je te >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << najnovije podatke izneo kolegama iz evropskih zemalja, kao i da oni pokazuju da migranti ne žele da ostanu u Srbiji.

On je rekao da su neke zemlje najavile dalju radikalizaciju mera koje se preduzimaju po pitanju migratorne krize, kao što je Mađarska, ali i da se u Makedoniji razmišlja šta treba činiti ukoliko dođe do pojačanja talasa krize.

"Nije se čulo ništa novo kada je reč o onome što preduzima EU, osim da će u narednim nedeljama odnosno u narednom mesecu biti održana jedna konferencija za koju se još ne zna gde će biti održana da li u Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji, kao i da će se konferencija baviti pitanjem migratorne krize", naveo je Dačić.

On je kazao da, kada je reč o parama, ni tu nije bilo nekog velikog napretka, kao i da je do sada za našu zemlju odvojeno 1,7 miliona evra sa Makedonijom.

Prema njegovim rečima, evropski komesar Johanes Han je govorio o osam miliona evra za čitav region uključujući i tursku.

"Tako da je ovo još jedan sastanak na kome, moram da kažem, Evropa i dalje traga za akcionim planom za rešavanje te migratorne krize. Ovaj sastanak sam iskoristio za niz bilateralnih susreta koji se tiču naše sveukupne spoljnopolitičke pozicije i razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Slovačke i Rumunije zato što je važno da sa njima održavamo kontakte za ono što je nama važno, a to je pitanje Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je razgovarao i sa mađarskim ministrom koji ga je obavestio o najnovijim potezima.

Dačić očekuje da već 9. sepembra Beograd poseti predsedavajući Saveta spoljnih poslova EU luksmeburški ministar, koji će biti gost naše zemlje i razgovarati sa najvišim zvaničnicima.

"Na moj poziv će doći i razgovarćemo o problemu migracija i očekujem da ćemo u narednim nedeljama moći da imamo prve obrise nečega što bi EU mogla da definiše kao svoju zajedničku politiku", istakao je Dačić.

On kaže da, po njegovom mišljenju, EU kaska za problemima i da su u nekim diskusijama pojedini ministri pričali, na primer, o krijumčarenju migranata, što je bilo pre godinu ili pet godina.

Dačić kaže da je očigledno da nisu svesni problema i da je sada reč o masovnoj seobi i prolasku, a ne krijumčarenju.

"Jedna ovako velika organizacija kao EU mora da bude osposobljena da reaguje na probleme koji se javljaju. Srbija se pokazala kao konstruktivan faktor i predstavljena je kao pozitivan primer kada je reč o migrantima", naglasio je Dačić.

On je rekao odgovarajući na pitanje novinara da Srbija i Makedonija sa ukupno 1,7 miliona evra ne mogu mnogo da urade.

"Mi smo zahvalni, ali mislimo da je to toliko malo da sa tim ne može da se reši nijedan ozbiljan problem", kazao je Dačić.

Na pitanje da li je bilo reči o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa EU, on je rekao da to nije bila tema, ali da je on govorio o tome.

"Mislimo da je vreme i da mi to želimo odmah - ne sledeće godine, jer smatramo da je Srbija ispunila sve što se od Srbije tražilo i Federika Mogerini bila korektna u svom izlaganju i rekla da je to što je Srbija uradila veoma važan signal i da se nada da će to biti dobar signal za čitav region. A mi se nadamo da će Han i Mogerinijeva predložiti što brže otvaranje poglavlja i to najkasnije, po našem mišljenju, do kraja godine", poručio je Dačić.

On je dodao da je Srbija to zaslužila i da bi to bilo veoma važno za dalji nastavak evropskih integracija Srbije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

U Srbiju ušlo 120.000 izbeglica, azil tražilo njih 500

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2015

Prvi potpredednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Luksemburgu da je u Srbiji zabeležen ilegalan prelaz 120.000 ljudi, da je nameru za traženje azila u našoj zemlji izrazilo 108.000, kao i da je zvanično to učinilo svega 500 njih...Dačić je nakon sastanka sa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.