Dačić: U Briselu o implementaciji sporazuma

Izvor: Press, 01.Feb.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U Briselu o implementaciji sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će glavna tema nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu verovatno biti implementacija dosad postignutih sporazuma i da je u interesu Srbije da što pre bude konstituisana Zajednica srpskih opština.
Na pitanje novinara da li će imovina biti na dnevnom redu sastanka 9. februara u Briselu, Dačić je, na redovnoj mesečnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za štampu rekao da ne zna da li je dnevni red već definisan.

"To je prvi sastanak posle dugog niza meseci. Prvi sastanak dva nova premijera i prvi sastanak koji vodi nova visoka predstavnica (EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika) Mogerini", napomenuo je Dačić.

"Verujem da će se mnoga pitanja tu otvarati, ali će se sigurno poći od pitanja koja su već definisana ranije potpisanim sporazumima i uglavnom će se ići u razgovoru ka implementaciji tih dokumenata", smatra Dačić.

On je istakao i da imovina nije bila predmet dosadašnjih razgovora, ali da to pitanje svakako mora da bude razmotreno u nekom trenutku.

"Neko ko je priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova, ali postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10-15 godina? Zašto oni nisu plaćali kredite?", rekao je Dačić.

"Ako je sve što je na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski, a taj princip nije poštovan", primetio je Dačić.

"To što oni predlažu se danas nigde u svetu ne dešava, osim kada dođe neka revolucija pa dođe do nacionalizacije fabrika i preduzeća.

Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu", naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da je Beograd spreman da o tome razgovara.

Najavivši da će sutra u Beograd doći visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Tors, Dačić je ocenio da je važno da se pitanje manjina ne zloupotrebljava na međunarodnom planu, kao što se to ponekad dešavalo proteklih godina.

On je saopštio i da će 5. februara prisustvovati Molitvnenom doručku koji u Vašingtonu organizuje predsednik SAD Barak Obama, a 6. februara sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

Dačić je najavio i učešće na 51. bezbednosnoj konferenciji, koja se održava od 6. do 8. februara u Minhenu, i kojoj će prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U okviru konferencije, 8. februara će biti održan Panel eminentnih licnosti, koji vodi nemački diplomata Volfgang Išinger.

U Minhenu će, prema Dačićevim rečima, 7. februara biti održan i sastanak "trojke" OEBS-a - prethodnog, sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg, Švajcarske, Srbije i Nemačke.

Dačić je najavio da će 11. februara boraviti u Mađarskoj, gde će jedna od tema biti pozicija dveju zemalja posle obustavljanja izgradnje gasovoda Južni tok.

Devetnaestog februara, šef srpske diplomatije učestvovaće na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, 21. februara na sednici SB UN o saradnji UN i OEBS-a, a 25. februara prisustvovaće raspravi pred Helsinškim komitetom u Vašingtonu.

Dačić je rekao i da Ministarstvo spoljnih poslova obavlja konsultacije ili je počelo proceduru imenovanja više od 15 ambasadora ili generalnih konzula, ali da još nije dogovoreno ko će biti ambasador u Hrvatskoj.

Na pitanje da prokomentariše jačanje ekstremne levice u Evropi, posle pobede Sirize u na izborima u Grčkoj, Dačić je rekao da se raduje uspehu levice, ali da će se mnogo više radovati ako predizborna obećanja partija poput Sirize budu urodila plodom jer, kako je primetio, "lakše je doći na vlast nego ostati na vlasti".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tahiri očekuje razgovore o pravosuđu

Izvor: Blic, 02.Feb.2015, 11:41

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri očekuje da će glavna tema prvog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u okviru dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu biti pravosuđe, prenose prištinski mediji...- Očekujemo da na ovom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.