Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija ne sedi na dve stolice

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Beogradu da Srbija ne sedi na dve stolice već "na svojoj stolici," kada je reč o spoljnopolitičkoj orijentaciji naše zemlje.

- Mi ne sedimo na dve stolice, sedimo na svojoj stolici i ona je čvrsta. Uopšte nemamo nameru da sedimo na tuđoj stolici. Ne vidim bolji način vođenja spoljne politike u ovom trenutku. To je objektivan, iskren i pošten >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pristup svim problemima” - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara tokom redovne konferencije za medije u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je istakao da “nikoga ništa nismo lagali” i da svi znaju da je Srbija prijatelj sa Rusijom i da neće glasati za sankcije protiv Rusije, ali i da “Rusija zna da mi idemo u Evropsku uniju”.

Dačić je rekao da svi znaju da Srbija ima principe kada je reč o Ukrajini i drugim krizama, koje mora objektivno da sprovodi kao predsedavajući OEBS-u.

Šef srpske diplomatije naveo je da je pre nekoliko meseci u javnosti bilo mišljenja da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-u biti pod neizdrživim pritiscima sa više strana, ali da Srbija ima svoj stav.

“- Svi nas pritiskaju i svi imaju svoje interese, ali mi imamo svoj stav koji se ceni. A šta je sada sa onima koji su govorili da Srbija neće moći da odgovori na to? Kako će sada da reaguju kada je 15 država članica Saveta bezbednosti UN pohvalno govorilo o srpskom predsedavanju -  kazao je Dačić.

On je zaključio da pozicija Srbije jeste delikatna, ali da je umešnost politike upravo u tome da se uspešno deluje u okolnostima koje nisu lake i da je za to potrebna “umetnost diplomatije” da bi se pronašla najsigurnija staza između dve tačke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.