Dačić: Srbija i Irak imaju sličnu istoriju i zajedničke interese

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija i Irak imaju sličnu istoriju i zajedničke interese

Irak je za Srbiju veoma važan ekonomski i politički partner i naša saradnja treba da bude sveobuhvatna, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa iračkim kolegom Ibrahimom Abdulkarimom Al-Jafarijem i podvukao da su velike perspektive za razvoj odnosa, jer "imamo sličnu istoriju i zajedničke interese.

Dačić je zahvalio iračkom kolegi na stavu te države da ne prizna Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na borbi protiv Islamske države i dodao da se sa iračkim kolegom se dogovorio o redovnim godišnjim susretima.

"Srbija i Irak jesu daleko, deli nas ne samo geografska udaljenost nego i temperaturna razlika. Ibrahim je danas u Beogradu na minus dva, a u Bagdadu je sada 45 stepeni. Nadam se da će mu biti toplo oko srca jer je u prijateljskoj zemlji", rekao je Dačić koji je izrazio zadovoljstvo zbog posete, kako kaže, prijatelja i brata Ibrahima Abdulkarima Al-Jafarija.

Kako je naveo, danas je potpisan sporazum vlada Srbije i Iraka o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, a da će se raditi i na potpunom ukidanju viza za sve građane.

Dačić i njegov irački kolega potpisali su i Memorandum o razumevanju o uspostavljanju političke komunikacije o pitanjima od zajedničkog interesa, a Dačić kaže da takve konsultacije mogu biti o političkim, ali i o ekonomskim i bezbednosnim pitanjima.

Naveo je da je ovo prva zvanična poseta jednog ministra spoljnih poslova Iraka Srbiji, te da Srbija sa novim optimizmom prati situaciju u Iraku i daje podršku u borbi protiv Islamske države.

Ministar spoljnih poslova Iraka naveo je da je sa Dačićem razgovarao o prijateljskim odnosima od interesa za obe zemlje i zahvalio Srbiji na pomoći u borbi Iraka protiv terorizma.

Al-Jafari je rekao da vojska Iraka ima veliki uspeh u borbi protiv Islamske države, navodeći da je juče oslobodjeno 428 sela kod Mosula.

Kako kaže, ta borba neće biti završena sve dok se ne istera posledni pripadnik Islamske države.

Navodeći da sve zemlje sveta mogu da imaju problem zbog terorizma, Al-Jafari kaže da se Irak bori protiv Islamske države i terorizma i zbog sebe i zbog celog sveta, te da mora da uvozi oružje kako bi se borio za svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Kako je naveo, Irak poziva zemlje sveta da pomognu izgradnju infrastrukture u toj zemlji, kao i sve Iračana koji su izbegli da se vrate u zemlju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak značaj politički i ekonomski partner Srbije

Izvor: Beta Video, 19.Jan.2017

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ocenio da je Irak značaj politički i ekonomski partner Srbije i zahvalio na njegovom ``razumevanju pozicije Srbije kada je u pitanju Kosovo``, dodavši da Beograd želi da se to pitanje reši, a ne da bude zamrznut konflikt. (CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.