Dačić: Šokiran sam, Albanci mi namestili lažni intervju

Izvor: B92, 24.Jan.2017, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Šokiran sam, Albanci mi namestili lažni intervju

"Priština i Beograd lako mogu da se dogovore oko razmene teritorija”, objavila je albanska novinska agencija citirajući Ivicu Dačića, javlja “Blic“.

S druge strane, šef srpske diplomatije tvrdi da je izjava izmišljotina.

Agencija na albanskom Preševo jone objavila je intervju za koji navodi da je sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije.

U intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dačić, međutim, iznosi tvrdnje potpuno suprotne državnom stavu i briselskom sporazumu. Prema ovoj agenciji, Dačić je doslovce rekao da je Srbija saglasna da se razmene teritorije sa Prištinom i to da Preševo i Medveđa pripadnu Kosovu, a severni deo pokrajine Srbiji.

Ideja o razmeni teritorija niti je nova, niti ju je izbegavao deo srpskih političara. Naprotiv, zamena teritorija, poput buvlje pijace, izvlačena je i lansirana kao rešenje kad god bi kosovski problem upao u dublju krizu. Međutim, povlačenje sada ovakve teme i još iz vrha vlasti doslovce je prst u oko i SAD, i EU, i pregovaračima u Briselu. Takođe, ovakvo zalaganje značilo bi i da Srbija nije iskrena u briselskom dijalogu.

“Nikada nisam dao intervju niti izjavu toj agenciji. Šokiran sam”, kaže za "Blic" Dačić.

Na pitanje da li je zloupotrebljen, Dačić odgovara da jeste i navodi mogući razlog objavljivanja "nepostojećeg intervjua”.

“Verovatno je cilj da se pred nastavak dijaloga ponovo izazove nestabilnost i okrivi vlast u Beogradu. Inače, o potrebi trajnog rešenja za Kosovo ja govorim godinama i otuda ne znam zašto im treba da izmišljaju intervjue”, poručuje Dačić.

On dodaje da su srpski pregovarači privrženi dijalogu i sporovođenju briselskog sporazuma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.