Dačić: Pritisci sa obe strane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pritisci sa obe strane

SREMSKA KAMENICA, BEOGRAD -

Lider SPS Ivica Dačić nije danas negirao tvrdnje o kojima su danas pisali neki mediji u Srbiji da Moskva na njega vrši pritisak da formira vladu sa naprednjacima, uz tvrdnju da pritisaka ima i sa druge strane.

"Šta mislite, da nema pritisaka sa druge strane? Pre četiri godine zvali su me predstavnici vlada zapadnih zemalja da podržim vladu DS i tada nikome nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smetalo", naveo je Dačić u Sremskoj Kamenici.

Lider SPS je rekao da zaista želi da iskreno informiše javnost o pregovorima, ali da se konstantno na pogrešnu adresu upućuju pitanja vezana za formiranje vlade, jer SPS nije taj koji formira vladu.

Dačić je dodao da "tačno zna" kakvi su sledeći koraci u Briselu.

"Iz EU će reći da se ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali da se traži da se otvori kancelarija Srbije u Prištini ili da ne traži od Srbije da prihvati nezavisnost Kosova, ali će se Kosovu dodeliti posebni pozivni telefonski broj", rekao je Dačić.

"To su pitanja na koja buduća vlada treba da zna kako će reagovati", kazao je Dačić i dodao da je srpski nacionalista, "sviđalo se to nekome ili ne" i da na njega "ne može niko vršiti pritisak ni London, ni Vašington ni Moskva".

Mediji o navodnom ruskom uticaju na Dačića

Dogovor oko parlamentarne većine u Srbiji još nije postignut, a kako spekuliše beogradska štampa, Rusija povodom formiranja buduće vlade pokušava da utiče na lidera SPS Ivicu Dačića da se prikloni naprednjacima.

U tekstu pod naslovom "Rusi guraju Dačića kod SNS" "Blic" piše da su se, prema njihovim saznanjima, ruske vlasti umešale i utiču na Ivicu Dačića da većinu formira sa naprednjacima.

"Pritisci su veliki da većinu, ipak, pravimo sa naprednjacima, kako oni koje sam trpeo tokom posete Rusiji, tako i oni iz ruskog lobija u Beogradu", rekao je Dačić jednom stranačkom kolegi, saznaje ovaj list.

"Blic" podseća i na Dačićevu izjavu da "nikome nije smetalo kada ga je zvao (Havijer) Solana i kada su predstavnici zapadnih sila tražili da podrži (Borisa) Tadića, a da je problem sada kada upravo njega Rusi vide kao premijera u vladi s naprednjacima".

List navodi da naprednjaci otvoreno nude socijalistima podelu vlasti, ali vode neformalne razgovore i sa drugim partijama pre svega URS-om Mlađana Dinkića.

"Naprednjaci nam nude svašta i sigurno bismo sa njima u koaliciji bolje prošli", kaže izvor "Blica" iz URS-a.

Svako sa svakim

"Politika" navodi da se o formiranju vlade svaki dan pregovara i da razgovaraju svi sa svima.

Povodom tvrdnji da svi sa svima razgovaraju, informacije na koje se poziva "Politika" kažu da su predstavnici koalicije oko SPS, istog dana posle razgovora sa DS, razgovarali sa naprednjacima o vladi u kojoj bi Dačić bio premijer i zadržao resore koje sada ima.

List podseća da je lider SPS Ivica Dačić prvi put posle povratka iz Moskve, gde je nedavno boravio, rekao da neće vladu koja će zavisiti samo od LDP, već da u nju mora da uđe i URS.

Kako piše "Politika", prema nezvaničnim informacijama, na ovakav Dačićev stav prilično je uticao guverner Moskve i bivši ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

"Politika" navodi i da joj je nekoliko funkcionera iz SPS ponovilo priču o potrebi što veće parlamentarne većine kako bi vlada bila stabilna, a da će Dragan Đilas tražiti rešenje oko ulaska URS-a u vladu.

List podseća da razgovori između DS i koalicije oko SPS nisu dali odgovor na to ko će biti treći, odnosno četvrti partner u vladi. Prema nezvaničnim informacijama, kada DS dođe do dogovora sa LDP i URS-om, onda će se razgovarati o podeli resora, ali i o konkretnim ljudima koji će ih voditi.

Nezvanični razgovori Đilasa i Dinkića?

Predstavnici Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Srbije vodili su u utorak nezvanične razgovore o formiranju vladajuće koalicije, a ovih dana u URS očekuju da vide i predlog programa buduće vlade oko kojeg su se usaglasile koalicije oko DS i SPS-PUPS-JS, piše list "Danas".

Kako list navodi u sutrašnjem broju, pozivajući se na izvor blizak pregovaračkim stranama, nezvanično su razgovarali zamenik predsednika DS Dragan Đilas i lider URS Mlađan Dinkić sa saradnicima.

Pregovore, trenutno, vodi DS, a naša pozicija je jasna. Inače, još nismo videli ni programsku platformu buduće vlade", rečeno je "Danasu" u URS.

Narodni poslanik Preokreta Miljenko Dereta ocenio je međutim, u razgovoru za Danas, da je URS loša opcija za vladu, komentarišući navode da bi taj politički savez mogao da bude četvrti partner u vladi koju bi oformili DS, SPS i LDP.

"Dobro pamtim minulu izbornu kampanju Ujedinjenih regiona Srbije, u kojoj je ta koalicija bila najveći kritičar onih s kojima će možda ponovo biti u vladi. Ne znam kome je URS zaista potreban, jer je destabilizovao svaku vladu u kojoj je učestvovao", rekao je Dereta.

On je istakao da su njegove rezerve prema URS motivisane i činjenicom da bi taj savez verovatno ponovo bio zadužena za ekonomiju, a to je, prema njegovoj oceni, sektor gde su u proteklom periodu ostvareni najkatastrofalniji rezultati.

Povodom navoda da SPS koja insistira da URS bude deo nove vlade, Dereta smatra da "SPS tvrdi pazar i pokušava da obezbedi što lagodniju poziciju za sebe".

Povodom tvrdnji SPS da ima problem s LDP zbog Republike Srpske Dereta kaže da je ceo problem pojednostavljen.

"Suština problema se ogleda u činjenici da RS i dalje kao Dan republike obeležava 9. januar, kada su svoju državu proglasili političari, uključujući Radovana Karadžića, od kojih su mnogi optuženi za ratne zločine, a ne dan kada je potpisan Dejtonski sporazum", ukazao je Dereta.

On je rekao i da Preokret smatra da bi snažna Bosna i Hercegovina predstavljala jedan od preduslova za jačanje regiona, a to bi podrazumevalo snažniju Republiku Srpsku, kao deo BiH. On je dodao i da je Preokret jasno rekao da politiku prema Kosovu treba temeljno menjati, zarad boljitka svih građana Kosova, bez obzira na to koje su nacionalnosti.

"Dakle, neophodna je normalizacija odnosa, a pitanje priznanja ili nepriznanja Kosova je vulgarizacija problema", zaključio je Dereta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ima raznih pritisaka

Izvor: Mondo, 14.Jun.2012

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da postoje pritisci i iz Vašingtona, i iz Brisela, i iz Moskve, kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije.

Nastavak na Mondo...

Rusija želi socijaliste i naprednjake u Vladi Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2012

Lider socijalista Ivica Dačić indirektno je potvrdio da Rusi vrše pritisak na njega da formira vladu sa naprednjacima, ali je istovremeno poručio da je on 'srpski nacionalista' i da na njega ne mogu da utiču ni London ni Vašington ni Moskva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.