Dačić: Postupci drugih ugrožavaju mir i bezbednost regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Postupci drugih ugrožavaju mir i bezbednost regiona

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbiji stalo do mira u regionu i da će učiniti sve u tom pogledu, ali da je zabrinuta jer postupci drugih strana ugrožavaju mir i stabilnost i vode antisrpsku politiku i zatražio da se zbog toga oglasi EU.

Dačić je rekao za RTS da će poštovati odluku premijera Aleksandra Vučića da Srbija više ne reaguje na provokacije iz regiona i naglasio da je protiv "simetrije krivice".

On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Vlada Srbije i on kao šef diplomatije imaju dužnost da brane interese Srbije.

"Mi smo reagovali na postupke i akte, to nisu bili literarni sastavi. Govorimo o postupku zvaničnih državnih organa Hrvatske i BiH", kazao je Dačić i naveo da je Srbija reagovala na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiru Glavašu, na poklič za "Dom spremni", protiv spomenika Miru Barešiću.

Dačić je rekao da Srbija traži da EU progovori i ocenio da "predstavnici EU govore filozofski, kao da su na Tibetu".

"Ne postoji država na svetu koja ne bu reagovala na napad na svog premijera van teritorija svoje zemlje. Zamislite da neko napadne Angelu Merkel ili Putina, ili Bajdena sada kada je bio ovde kod nas", kazao je on povodom napada na Vučića u Srebrenici 2015. godine.

Dačić je rekao da su zapadne diplomate juče pozdravile odluku Beograda da ne reaguje na provokacije iz regiona, ali da to nije dovoljno.

"Ali to nije dovoljno. Potrebno je da se spreče postupci i ono protiv čega mi reagujemo", kazao je šef srpske diplomatija i dodao da EU mora da se oglasi jer jedna njena država članica ugrožava određene vrednosti.

"Mi ćemo ćutati. Mi ćemo da oćutimo. Evo i ja ću da zaćutim, ali će se sve to nastaviti", rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj, Dačić je rekao da vlasti u Sarajevu ne mogu da ga zabrane, već da međunarodni predstavnici mogu da razmatraju da li imaju mehanizme za to.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DAČIĆ: Srbiji je stalo do mira u regionu, ali ga drugi ugrožavaju

Izvor: Kurir, 30.Avg.2016

...Dačić je rekao da će poštovati odluku premijera Aleksandra Vučića da Srbija više ne reaguje na provokacije iz regiona i naglasio da je protiv "simetrije krivice"..On je rekao da Vlada Srbije i on kao šef diplomatije imaju dužnost da brane interese Srbije.."Mi smo reagovali na postupke i akte,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.