Dačić: Postoji plan za mirno rešavanje ukrajinske krize

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Postoji plan za mirno rešavanje ukrajinske krize

Predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je danas uključenima u sukob u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup, kako bi mogli da ispune svoj mandat.

"Srbija je kao predsedavajuća OEBS rešena da intenzivira aktivnosti organizacije u smeru implementacije paketa iz Minska. Trilateralna kontakt grupa i radne grupe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << deluju pod njenim okriljem nastaviće da se sastaju u Minsku ubrzanom dinamikom. Plan za mirno rešenje krize postoji. Oko njega su se dogovorile sve strane. Od presudne je važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora i da konkretnijim koracima stvore uslove za normalizaciju odnosa i povratak mira", kazao je Dačić.

Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Ukrajini i Trilateralnoj kontakt grupi Martinom Sajdikom i glavnim posmatračem Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom, Dačić je rekao da je OEBS jedina međunarodna misija koja može da verifikuje pridržavanje odredbi sporazuma o prekidu vatre.

On je kazao da se posmatrači OEBS-a sreću sa svim posledicama rata i apelovao da im se omogući bezbedan pristup svim lokacijama na terenu kako bi mogle da ispune svoj mandat - verifikuju povlačenje oružja i time obezbede značajan napredak političkog procesa.

Dačić je rekao da napredak političkog procesa mora da se ogleda u uspešnom održavanju lokalnih izbora.

"Primirje, verifikacija teškog naoružanja, normalizacija života ljudi, rešavanje humanitarnih pitanja i nastavak političkog procesa, održavanje lokalnih izbora će biti znak da rat prestaje i da je uspostavljen mir", kazao je Dačić.

On je ukazao da se ne može tolerisati da se svi deklarativno zalažu za mir, a da na terenu bude drugačije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.