Dačić: Popravljamo odnose sa SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Popravljamo odnose sa SAD

Srbija nije promenila svoju spoljnu politiku. Niti nas Rusija pritiska da odustanemo od EU, niti Zapad traži da se distanciramo od Moskve, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U pauzi između Vašingtona i Beča, Ivica Dačić je za „Blic“ kazao da su strateški ciljevi Srbije nepromenjeni: EU, negovanje tradicionalnih odnosa sa Rusijom i Kinom, regionalna stabilnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
“Mi se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU”, rekao je Dačić.

On je izjavio i da je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, koji je nedavno izjavio da je Srbija na liniji vatre između Istoka i Zapada, objasnio da je ta “dilema veštačka”.

”Pitao sam šta je mislio kada je to rekao. Pojasnio sam da Rusija nikada nije od nas tražila da ne idemo u EU, niti nas bilo čime ucenjuju. Jednostavno rečeno, Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju. Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU jer mi ovom savezu ne pripadamo. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka”, objasnio je Dačić.

Ministar je rekao i da Srbija popravlja odnose sa Amerikom.

“I popravljamo i produbljujemo odnos međusobnog poverenja i partnerstva. Da ne bude zablude, niti je američki državni sekretar nešto tražio od nas kao predsedavajućeg OEBS-om, niti to čini Moskva. SAD nisu za konfrontaciju već za deeskalaciju sukoba. Oko Ukrajine se konsultujem sa svima, i sa Moskvom i Kijevom, i sa Vašingtonom i Berlinom. Srbija nikada nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan”, kazao je Dačić.

Na pitanje da li Rusija “zateže” odnose sa Srbijom, ministar diplomatije kaže da odnosi sa Rusijom nisu narušeni.

“Ne možemo u spoljnoj politici polagati toliko na jedan slučaj. Naši odnosi sa Rusijom nisu narušeni i oni su istorijski. Za politiku koju vodimo u OEBS dobijena je podrška ne samo Moskve već i 15 stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Dačić.

Dačić nije želeo da komentariše nedavni dolazak bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u Beograd.

“Zbog sastanaka vezanih za OEBS nisam bio u zemlji i nemam informacije o tome”, kratko je rekao.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.