Dačić: Podrška Francuske Srbiji na evropskom putu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Podrška Francuske Srbiji na evropskom putu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, poslije razgovora sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom u Parizu, da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu, kao i tokom predsjedavanja OEBS-om naredne godine.

"Veoma je značajno to što je ministar Fabijus izrazio jasnu podršku Francuske srpskom predsedavanju /OEBS-om/, što oni smatraju da ćemo mi dobro obavljati taj posao i što se stavljaju na raspolaganje da pomognu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sve što nama bude potrebno u narednom periodu", rekao je Dačić.

On je podsjetio da Francuska aktivno učestvuje u OEBS-u, da su francuske diplomate uključene u rješavanje situacije u Nagorno-Karabahu i u okviru posmatračke misije na granici Ukrajine i Rusije.

"Mi smo zajedničkog stanovišta da je dijalog i mirno rešenje problema jedini put kad je reč o Ukrajini, da smo dosledni poštovanju i realizaciji Minskog protokola", rekao je Dačić.

Na sastanku je bilo riječi i o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni kao "veoma poboljšani", uz želju da budu još bolji, prenose beogradski mediji.

"Radićemo predano na realizaciji dogovora, koji su imali premijer /Srbije Aleksandar/ Vučić i /Francuske Manuel/ Vals u Beogradu i Parizu", rekao je Dačić i dodao da je pozvao Fabijusa da posjeti Beograd sljedeće godine.

Dačić je rekao da ga je Fabijus izvijestio o toku razgovora u Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji i istakao da je Francuska još jednom jasno pokazala da svesrdno podržava Srbiju na putu evropskih integracija.

"Pošto nije bilo konsenzusa o otvaranju poglavlja 32 i 35 u ovom trenutku, pre svega je to bio stav Nemačke, ministar Fabijus me je obavestio da su oni insistirali i da je to ušlo u zaključke da je izraženo očekivanje da će u najskorijem periodu biti otvorena prva pregovaračka poglavlja", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.