Dačić: Odluka o odlaganju Ramine posete dobra

Izvor: RTS, 20.Okt.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odluka o odlaganju Ramine posete dobra

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je odluka o odlaganju posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu dobra, kako bi se zajednički pripremila pozitivna atmosfera za sastanke, i poručio da Srbija ima političku volju za prevazilaženje takvih situacija.

Mislim da je to dobra odluka da poseta nije otkazana, ali da je odložena za dve nedelje imajući u vidu situaciju koja je bila povodom fudbalske utakmice, i da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednički radilo na pripremi pozitivne atmosfere za te sastanke, rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa podsekretarom UN za mirovne operacije Erveom Ladsusom, a prenosi Tanjug.

Srbija je, istakao je Dačić, nesumnjivo opredeljena za nastavak regionalne saradnje i otvoreni razgovor o svim problemima i problematičnim situacijama kako se one ne bi u budućnosti ponavljale.

Upitan da li misli da je dve nedelje dovoljno da bi se pripremila pozitivna atmosfera za Raminu posetu, Dačić je potvrdno odgovorio.

"Mislim da je to dovoljno vremena, mada znam da na našim prostorima nijedno vreme nije dovoljno", rekao je i podsetio da sa nekim zemljama Zapadnog Balkana već 20 godina traju rasprave o međusobnom pomirenju.

On je, takođe, ocenio da ono što se dogodilo na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija prošlog utorka - nije dobro.

"Time se podstiču tenzije, negativan razvoj odnosa i regionalna nestabilnost i mi želimo da damo svoj doprinos tome", istakao je Dačić i ukazao da treba utvrditi punu istinu o tome na koji način je došlo do tih incidenata i kako se pojavio "taj čuveni dron".

"Ja sam mislio da se bespilotne letelice koriste u mirovnim misijama, a kod nas na Balkanu se koriste i na fudbalskim utakmicama, sa političkim porukama", rekao je Dačić i naglasio da tu "situaciju treba prevazići, ali da bi se ona prevazišla potrebna je politička volja. Srbija je ima".

Na pitanje novinara da li će, s obzirom na odlaganje Ramine posete, u Beogradu biti održan regionalni skup posvećen ekonomskom upravljanju koji je najavljen za četvrtak, Dačić je odgovorio da se danas sa Briselom obavljaju završne konsultacije o tome.

"Mi smo spremni da organizujemo takav skup bez obzira na odlaganje posete albanskog premijera, ali sačekaćemo danas razgovore sa Briselom", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je veoma značajan skup kojem treba da prisustvuju ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije ili finansija zemalja Zapadnog Balkana, kao i odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File i još neki predstavnici Evropske komisije.

Glavna tema skupa je ekonomsko upravljanje i saradnja u oblasti infrastrukture i energetike, precizirao je Dačić, dodavši da će skup, ukoliko bude održan, biti u tzv. "gimnih" formuli što znači da neće biti statusnih problematičnih pitanja, pre svega kada je reč o Kosovu.

"Mi želimo da svi ti skupovi imaju svoj cilj i zaključak i ne želimo da organizujemo skupove na kojima neće biti saglasnosti", kazao je Dačić.

On je, takođe, najavio da će sutra otputovati u Brisel gde će razgovarati i o tome, s tim da su glavni cilj njegove posete razgovori sa novom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove o nastavku uspešne saradnje.

Dačić će, kako je rekao, sutra u Briselu razgovarati i sa dosadašnjom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton na kraju njenog mandata.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.