Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde

Izvor: RTS, 01.Feb.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je nemoguće predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom međusobnih optužbi Srbije i Hrvatske za genocid, ali je izrazio uverenje da će taj sud zaista biti "sud pravde". Vlada nije podružnica EU u Srbiji, poručio je Dačić.
"Očekujem da će Međunarodni sud pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaista biti sud prave", rekao je Ivica Dačić na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Presuda koja treba da bude izrečena 3. februara označiće, prema njegovim rečima, kraj procesa koji traje već 15-20 godina i predstavljaće priliku da se to pitanje ostavi u prošlosti i da se dve zemlje okrenu budućnosti.
"Pošto s hrvatske strane nije bilo političke volje da se tužbe zajednički povuku", proces pred MSP u Hagu bio je jedino rešenje, i na tu presudu ne postoji pravo žalbe, rekao je Dačić.
Ponovivši da Srbija osuđuje ratne zločine, Dačić je naglasio da "svi treba da nastave s procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine".
"Nismo podružnica EU u Srbiji"
Ivica Dačić je izjavio, povodom saopštenja Maja Kocijančič, portparolke EU za susedsku politiku i proširenje, o ombudsmanu – da "to nije način komuniciranja s jednom suverenom državom kao što je Srbija".
Kocijančičeva je juče, u saopštenju, izrazila zabrinutost zbog optužbi nekih krugova u Srbiji da zaštitnik građana Saša Janković ugrožava nacionalnu bezbednost.
"Mislim da bi EU trebalo da obrati pažnju", rekao je Dačić, ocenivši da je to mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države.
"Mi nismo vlada EU niti podružnica EU u Srbiji, nego Vlada Srbije, i ako neko ima primedbe na rad, treba da razgovara s predstavnicima Vlade, i to od strane najviših funkcionera EU", rekao je Dačić.
Naglasivši da su i predsednik Republike i premijer i on gotovo svakodnevno u kontaktu sa raznim predstavnicima EU, Dačić je istakao da "to nije način da se sa Srbijom tako komunicira – preko portparola".
"Mi smo sami uveli instituciju ombudsmana, nije nam ga uvela EU, i svi problemi koji postoje treba da se ovde rešavaju", naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da postoje načini na koje se zajednički dolazi do toga šta treba uraditi.
"Nema potrebe da nam neko deli lekcije"
"Nema potrebe da nam neko sada deli savete mešajući se u unutrašnja pitanja. Mislim da ima mnogo drugih zemalja gde izostaje takva reakcija i to onda zaista postavlja pitanje svrsishodnosti naših razgovora sa EU", istakao je Dačić.

Postavio je pitanje kakva je svrha razgovora premijera Srbije s komesarom Hanom ako narednog dana Hanov portparol daje izjavu "koja, na primer, možda nije bila razmatrana na tom sastanku".
"Ja ne osporavam pravo nikome, ali Maja Kocijančič je tehničko lice i ja s njom ne želim da polemišem", rekao je Dačić navevši da bi, tako gledano, direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović trebalo da reaguje na izjavu Kocijančičeve.
"To nije način komuniciranja s jednom suverenom zemljom kao što je Srbija", zaključio je Dačić.
Srbija, kako je primetio, nije idealna zemlja, a da jeste – verovatno bi već bila članica EU.
"Nisam siguran ni da su sve članice EU baš idealne zemlje... Kada bi se sad uslovi koje mi imamo za ulazak u EU primenili na 28 zemalja članica Unije, pitanje je koliko bi na kraju članica bilo", rekao je Dačić.
U Briselu o implementaciji sporazuma
Ministar Dačić je izjavio da će glavna tema nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu verovatno biti implementacija dosad postignutih sporazuma i da je u interesu Srbije da što pre bude konstituisana Zajednica srpskih opština.
Na pitanje novinara da li će imovina biti na dnevnom redu sastanka 9. februara u Briselu, Dačić je, na redovnoj mesečnoj konferenciji za štampu, rekao da ne zna da li je dnevni red već definisan.
"To je prvi sastanak posle dugog niza meseci. Prvi sastanak dva nova premijera i prvi sastanak koji vodi nova visoka predstavnica (EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika) Mogerini", napomenuo je Dačić.
"Verujem da će se mnoga pitanja tu otvarati, ali će se sigurno poći od pitanja koja su već definisana ranije potpisanim sporazumima i uglavnom će se ići u razgovoru ka implementaciji tih dokumenata", smatra Dačić.
On je istakao i da imovina nije bila predmet dosadašnjih razgovora, ali da to pitanje svakako mora da bude razmotreno u nekom trenutku.
"Neko ko je priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova, ali postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10-15 godina? Zašto oni nisu plaćali kredite?", rekao je Dačić.
"Ako je sve što je na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski, a taj princip nije poštovan", primetio je Dačić.
"To što oni predlažu, danas se nigde u svetu ne dešava, osim kada dođe neka revolucija pa dođe do nacionalizacije fabrika i preduzeća.
Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu", naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da je Beograd spreman da o tome razgovara.
Na pitanje da prokomentariše jačanje ekstremne levice u Evropi posle pobede Sirize na izborima u Grčkoj, Dačić je rekao da se raduje uspehu levice, ali da će se mnogo više radovati ako predizborna obećanja partija poput Sirize budu urodila plodom jer, kako je primetio, "lakše je doći na vlast nego ostati na vlasti".
"Dahlan doprineo unapređenju odnosa Srbije i UAE"
Ministar Dačić potvrdio je da je Muhamed Dahlan, savetnik saudijskog prestolonaslednika i glavni rival palestinskog lidera Mahmuda Abasa, dobio državljanstvo Srbije zbog, kako je rekao, svog angažovanja na uspostavljanju dobrih odnosa između Abu Dabija i Beograda.
Londonski dnevnik Gardijan je u petak izvestio, pozivajući se na izveštaj BIRN-a, da je Srbija dala državljanstvo Dahlanu, koje on, navodno, planira da iskoristi za početak političke borbe protiv Abasa.
Na pitanje novinara da li je Dahlan dobio državljanstvo iz političkih i ekonomskih ili humanitarnih razloga, Dačić je napomenuo da "pitanje pasoša i državljanstva ne spada u delokrug rada Ministarstva spoljnih poslova" i da mišljenje MSP može, a ne mora da bude traženo.
"Imajući u vidu da je Dahlan bio angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije, ne verujem da to može bilo kakav loš signal da pošalje bilo kome trećem osim da mi želimo što bolje odnose sa UAE", rekao je Dačić.
Dačić je naveo da se s Dahlanom, prilikom njegovih poseta Beogradu, razgovaralo o odnosima sa UAE, a ne o unutrašnjih pitanjima Palestine.
"A i ne znam kako bi mu naš pasoš mogao pomoći ili nešto promeniti u njegovoj političkoj karijeri ili u svemu onome što se dešava na Bliskom istoku".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MSP izriče presudu po tužbama Srbije i Hrvatske

Izvor: Studio B, 01.Feb.2015

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu objaviće presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na hrvatskoj teritoriji od 1991. godine i 1995. godine.

Nastavak na Studio B...

Dačić: Presuda MSP-a važna za odnose Srbije i Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Feb.2015

BEOGRAD - Nemoguće je predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom optužbi Srbije i Hrvatske za genocid, ali očekujem da će taj sud zaista biti "sud pravde".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.