Dačić: Niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet

Izvor: RTS, 01.Maj.2016, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet

Rukovodstvo, članovi i simpatizeri Socijalističke partije Srbije obeležili su Prvi maj, polaganjem venaca na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću, a lider SPS-a Ivica Dačić poručio je da niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić je, pored spomenika na Trgu Slavija, konstatovao da je postoji simbolika u tome što se hrišćanski praznik Uskrs i Prvi maj ove godine obeležavaju istog dana, jer su oba u svojoj suštini imali borbu za pravedniji, slobodniji i humaniji svet.

"Danas kada Srbija prolazi kroz težak period u poslednjih nekoliko decenija, i kada je reč o socijalno-ekonomskom položaju građana i radnika, niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet", istakao je Dačić.
Dodao je da bez ekonomski razvijenog društva nema socijalne pravde i da zato SPS daje podršku da se stvori društvo u kojem je moguće da postoji sistem u kojem se poštuju radnička prava i u kojem je nivo socijalne pravde na "zavidnom nivou" kao u zemljama Evropske unije.
"Zato se nadam da će usaglašavanje našeg zakonodavstva i socijalne prakse, kao i ponašanja poslodavaca prema radnicima, biti usklađeno sa pravnim tekovinama EU", rekao je Dačić.
Lider SPS-a je podvukao da će ta stranka, kao partija levice, nastojati da čuva tekovine za koje su se izborili radnici krajem 19. veka.
"Borićemo se i za to da u političkom životu Srbije, ta leva opcija, za koju se dokazalo da je mi najdostojnije reprezentujemo, bude paralelno prisutna u državnoj politici kao i neke druge stvari koje definišu Srbiju. A Srbija je po ustavu definisana i kao pravna država i kao država socijalne pravde", zaključio je Dačić.
Dačić je zamerio predstavnicima stranaka koje su došle na vlast posle petooktobarskih promena jer Srbiju nisu pokrenuli napred kada je reč o društvenom sistemu.
"Ako je neko smatrao da je socijalizam pogrešan sistem, nije trebalo da se vratimo u kapitalizam iz vremena prvobitne akumulacije kapitala, već u moderni kapitalizam koji je svuda u svetu obojen elementima socijaldemokratije", rekao je Dačić.
Za takav sistem, ocenio je Dačić, Srbiji će biti potreban dug period, a za koji se deo rešenja nalazi u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.
"Sve te ideje koje su danas prisutne u Zapadnoj Evropi, gde je i nastao socijalistički pokret, kod nas se često označavaju kao ideje prošlosti i da se za to ne treba boriti, a upravo je suprotno, jer cela Evropa ide ka tome", naglasio je Dačić.
Na pitanje novinara da prokomentariše loše uslove za radnike u južnokorejskoj fabrici "Jura" u Leskovcu, Dačić je podsetio da je o tome govorio i pre nekoliko godina i da su tu "stvari čiste".
"Državni organi treba da utvrde šta je istina. Treba poštovati strane investitore, ali i svaki strani investitor je dužan da poštuje zakone u Srbiji", zaključio je Dačić.
"Prvi maj i Uskrs simboli borbe za bolji svet"
Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Prvi maj - Međunarodni praznik rada. 
"Svim građanima Republike Srbije čestitam 1. maj - Međunarodni praznik rada, i želim da u dobrom zdravlju i raspoloženju provedu predstojeće prvomajske praznike. Zajedno moramo da gradimo društvo jednakih šansi i socijalne pravde. I danas, kada je u Srbiji teško, kada je ona siromašna, naš osnovni posao jeste da se borimo za zemlju u kojoj je pravda moguća. A to može samo bogata i jaka zemlja. Zemlja izgrađena i zaposlena, stabilna i sigurna, jer nema pravde u siromašnim društvima", poručio je Ivica Dačić.
"Danas, 130 godina od Čikaga, kada je više desetina hiljada radnika izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, moramo da nastavimo da se bavimo jačanjem Srbije i našeg društva, jer samo ekonomski jako i razvijeno društvo može da pruži pravdu.
Takođe, Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije i Uskrs.
"Danas, Uskrs, praznik pobede života nad smrću, i Prvi maj, praznik radničke borbe i jednakosti, slavimo u istom danu. Oba praznika su simbol borbe za pravedniji, slobodniji i humaniji svet. Želim svim građanima naše zemlje da oba praznika proslave u miru i sreći sa svojim bližnjima", navodi se u čestitki Dačića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Niko nema prava da odustne od borbe za pravedniji svet

Izvor: Blic, 01.Maj.2016

Rukovodstvo, članovi i simpatizeri Socijalističke partije Srbije obeležili su danas Prvi maj, praznik rada, polaganjem venaca na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću, a lider SPS Ivica Dačić poručio je da niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.