Dačić: Neće biti referenduma u Vojvodini

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2016, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neće biti referenduma u Vojvodini

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da ne može biti organizovan referendum o odvajanju Vojvodine od Srbije, jer oni koji to traže nemaju većinu u Skupštini Vojvodine da bi o tome doneli odluku.

"Referenduma u Vojvodini svakako ne može biti jer o tome treba doneti odluku, a oni koji predlažu taj referendum nemaju većinu da donesu odluku ni u mesnoj zajednici, a kamoli u pokrajinskoj skupštini", rekao je Dačić posle razgovora sa šefom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Dačić je reagovao povodom saopštenja Lige socijaldemokrata Vojvodine u kojem je kritikovan stav Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u Bosni i Hercegovini.

"Tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva", ocenio je predsednik LSV Nenad Čanak u pisanoj izjavi. On je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanim na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji.

"Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad", kazao je Čanak.

On je kasnije za Blic izjavio da je spominjanje referenduma bilo retoričko. "Ja sam predlog referenduma koristio retorički, kao opciju da bi se razumela moja kritika i on nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom", rekao je Čanak i dodao da će do predloga referenduma doći ako se LSV na taj potez i odluči.

Autor: agencije
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.