Dačić Kovaču: Ustaše u Srbu - naslednici ustaške NDH

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić Kovaču: Ustaše u Srbu - naslednici ustaške NDH

Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike, poručio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u odgovoru hrvatskom kolegi Miru Kovaču, i dodao da "povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića".

„Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", naveo je Dačić.

Pročitajte još:

Dačić je ukazao da u protestnoj noti Srbije nema, kako kaže Kovač, lažnih citata već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

Takođe, na suđenju Stepincu 3. oktobra 1946. godine, on svoje suđenje prekida samo da izjavi pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “verskom prelazu”. Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem, ukazao je Dačih.

"Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.