Dačić: Ko hoće da pravi vladu neka nadje većinu, ja odoh u opoziciju

Izvor: S media, 14.Jun.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ko hoće da pravi vladu neka nadje većinu, ja odoh u opoziciju

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da trenutno na političkoj sceni postoji "zbrka" po pitanju formiranja Vlade Srbije.

"To su ozbiljna državna i nacionalna pitanja. Ovde se vrši pritisak na nas da što pre napravimo vladu, ma ne iteresuje me, ja ću da idem u opoziciju, Šta me briga. Ko hoće da pravi vladu neka nađe potrebnu većinu i neka me obavesti", rekao je Dačić u Sremskoj Kamenici.

Dačić je rekao da SPS >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne želi da uđe u vladu koja bi zavisila od stranaka koje imaju dijametralno suprotno mišljenje po pitanju Republike Srpske, Kosova i EU.

"Ja neću da prevaspitavam Čedu Jovanovića, ali neću dozvoliti ni da on mene prevaspitava", rekao je Dačić.

Svi me pritiskaju...

"Poručujem svima da gledaju svoja posla jer na mene ne može niko da vrši pritisak. Ni tajkuni, jer mi nisu dali pare, a onima kojima su dali pare neka na njih vrše pritisak", rekao je Dačić.



Lider SPS nije negirao tvrdnje da Moskva na njega vrši pritisak da formira vladu sa naprednjacima, ocenivši da pritisaka ima i sa druge strane.

Rusi guraju Dačića ka naprednjacima?

Razgovori između socijalista i demokrata zapali u krizu

Dačić: Bolje da budem premijer nego podrška

"Pre četiri godine nije me zvao Putin, nego predsednici država sa zapada da podržim Tadića, tada vam to nije smetalo", kazao je Dačić, isticući da nije ni proruski ni proevropski, već prosrpski nastrojen.

Prema Dačićevim rečima, neko sada preko medija pokušava da na SPS izvrši pritisak da mora prihvatiti LDP.

"Ja nikada nisam rekao da sam protiv toga da LDP uđe u vladu, šta više predlagao sam da ta koalicija bude što šira, ali sam protiv toga da od stavova LDP zavisi vlada", rekao je Dačih.

Dačić je rekao da nije jednostavno doneti odluku o formiranju vlade jer po njemu postoji mnogo pitanja koja treba znati, pre svega kako će se vlada ponašati kada bude EU tražila da Srbija otvori svoju Kancelariju u Prištini, ili kada za nekoliko meseci donesu odluku da Kosovo treba da dobije poseban pozivni telefonski broj i postane član Međunarodne unije za telekomunikacije.

" Jel mislite da je samo bitno napraviti vladu. Za mene je bitnije šta će ta vlada da radi", rekao je Dačih.

On smatra da i DS i SNS mnogo više vode računa o tome šta od njih očekuje Evropa nego što bi trebalo.

Vi me terate da pravim vladu sa LDP a sutra svi da me pljuju

"Zašto bih ja ušao u vladu u kojoj bi neko mogao da kaže da mora da se prihvati sve što traži EU, inače izlazi iz te vlade", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da zna pod kojim će uslovima njegova koalicija ući u vladu i da im niko ne može postavljati uslove da podrže Tadića ili Nikolića, a da u vladu uđu Čeda Jovanović ili Vojislav Koštunica.

Predsednik SPS je rekao da neće dozvoliti da se nacionalno pitanje stavi u drugi plan jer ono nije rešeno.

" Vi me terate da pravim vladu sa LDP a sutra svi da me pljuju. Mi želimo da pravimo vladu sa DS, a to podrzumeva da imamo zajedničku državnu i nacionalnu politiku".

(Tanjug)

FOTO:Beta
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.