Izvor: Danas, 23.Nov.2014, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Klasično licemerje Hrvatske

Beograd - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je lider radikala Vojislav Šešelj „top tema“ u Hrvatskoj iz tamošnjih unutarpolitičkih razloga i predizborne kampanje, te da toj zemlji nedostaje hrabrost za rešavanje pitanja iz prošlosti.

„Reč je o klasičnoj zameni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa nama nema nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << veze“, rekao je vicepremijer.

On je gostujući na Pinku dodao da je ponašanje hrvatske vlasti, koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava lidera radikala, klasično licemerje i zamena teza. „Kad Hrvatska bude mogla da bez velikih snaga policije sačuva deset ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji“, naveo je Dačić.

Srpski šef diplomatije je podsetio da su pojedini haški optuženici, Albanci, muslimani i Hrvati u svojim zemljama dočekivani kao nacionalni heroji koji su potom u svojim nastupima slali različite poruke. „Srbija Šešelja nije dočekala kao nacionalnog heroja i mi nismo ni na koji način učestvovali u procesu njegovog puštanja. Sve to je samo jedna zamena teza i pokušaj da se Srbija uvuče u nešto što sa nama nema veze“, rekao je Dačić i ponovio da Šešelj ne predstavlja nikakvu snagu na političkoj sceni Srbije, te da Srbija nema odgovornost za ono što će Šešelj govoriti.

Dačić je ocenio da Srbiju u narednom periodu očekuje niz veoma značajnih spoljnopolitičkih aktivnosti, što je pre svega rezultat njenog promenjenog spoljnopolitičkog položaja. „Mi, kao mala zemlja, moramo da stvaramo sebi dobre međunarodne uslove za sprovođenje međunarodne politike. Već se spremamo za sledeće aktivnosti. Želimo da dobro organizujemo samit sa Kinom i zemljama centralne i jugoistočne Evrope“, rekao je Dačić.

Josipović: Stav o Šešelju u SB

Zagreb - Hrvatska će na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Haškog tribunala, sredinom decembra, izneti svoju poziciju o javnim istupima Vojislava Šešelja, izjavio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Kako je rekao, Hrvatska će od Saveta bezbednosti "zatražiti da u okviru svojih nadležnosti preduzme mere koje ima".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.