Dačić: Hrvatska opstruiše sve razgovore

Izvor: Blic, 31.Maj.2016, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Hrvatska opstruiše sve razgovore

Ministar spoljnjih poslava Srbije Ivica Dačić ocenio je da Hrvtska godinama opstruiše pregovore o otvorenim bilateralnim pitanjima i traži da se ti razgovori podignu na politički nivo.

U izdanju lista "Danas" za utorak podseća se da je posle susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Hrvatske Kolende Grabar Kitarović u Sarajevu, jedan od zaključaka da treba razgovarati o problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u odnosu dve zemlje i oformiti timove za to.

Međutim, Dačić kaže da su komisije formirane pre nekoliko godina ali da ne rade.

Kako razlog za to, on je naveo da Hrvatska opstruira rad sa argumentacijom da to ne mogu da reše komisije, već da se razgovori moraju podići na politički nivo.

PALA RAMPA HRVATSKE Pregovori o poglavlju 23 do kraja juna; Zagreb: Priča o deblokadi je čista propaganda

Upitan da li je to urađeno, odnosno da li su se u međuvremenu sreli državni sekretari Ministarstava spoljnih poslova, odnosno zamenici ministara, on je odgovorio da nisu i da još neće.

Hrvatska nije dala saglasnost da Srbija u pregovorima sa EU u junu, pored poglavlja 24, otvori i poglavlje 23. Zagreb traži od Srbije da ukine jurisdikciju za suđenja i za ratne zločine počinjene izvan njene teritorije, da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i da poboljšnja položa hrvatske manjine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.