Dačić: Evakuisaćemo Srbe iz Sirije

Izvor: B92, 20.Jul.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Evakuisaćemo Srbe iz Sirije

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je u toku priprema evakuacije državljana Srbije iz Sirije po sistemu kako je to bilo u slučaju Libije.

Dačić je novinarima po završetku sastanka sa predstavnicima verskih zajednica u Palati Srbija rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne srpskim državljanima koji žive u Siriji da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napuste tu državu koristeći druge zemlje koje imaju lakši pristup komunikacijama.

"Nekoliko stotina naših ljudi živi tamo sa porodicama. Ima mnogo naših žena koje su se tamo udale. Sada je pitanje koliko su oni spremni da napuste tu zemlju", rekao je Dačić.

U Sirije besne nemiri, a u Midanu i još nekim četvrtima Damaska su sada već prave ratne zone. Borbe su najžešće od kako je pre 17 meseci izbila pobuna.

Sinoć su agencije javile da su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima između Iraka i Sirije, kao i nad prelazima sa Turskom. U međuvremenu još jedan sirijski general prebegao je u Tursku, javlja AFP, pozivajući se na izvor iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U Savetu bezbednosti UN juče se glasalo o rezoluciji o Siriji. Rusija i Kina stavile su veto na zapadni predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom se sirijskom režimu preti sankcijama ukoliko ne povuče vojsku iz gradova.

Juče je Ministarstvo inostranih poslova Srbije preporučilo građanima Srbije da ne putuju u Siriju, a onima koji su već tamo da se vrate.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.