Dačić: EU nije vojni blok, neka gleda svoja posla

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU nije vojni blok, neka gleda svoja posla

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u NATO-u niko ništa nije rekao protiv učešća naše zemlje u vojnim vežbama sa Rusijom i poručio da Evropska unija nije vojni blok i "da bi trebalo da gleda svoja posla".
"Jedna vojna vežba sa Rusijom bi verovatno spadala u statističke greške, jer su vojne vežbe sa tom zemljom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << apsolutno manjina u odnosu na sve ostale", rekao je on odgovarajući na pitanje da li i kakav uticaj može da ima učešće Srbije u vojnoj vezbi "Slovensko bratstvo 2015", prenosi Tanjug.
Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta učestvovala u vojnim vežbama sa zapadnim zemljama.
"Mi imamo pravo da sarađujemo s kim god hoćemo, to je naše autonomno pravo. Srbija je samostalna, nezavisna država", istakao je šef srpske diplomatije.
On je ukazao da je Srbija na putu ka EU te da svi znaju da imamo mnogo bolju vojnu saradnju sa zapadnim zemljama nego sa Rusijom.
Podsetivši da je Srbija sa NATO-om dogovorila razvoj saradnje, Dačić je naglasio da u sedištu te alijanse nije čuo ni jednu jedinu reč protiv našeg učešća u vojnim vežbama sa Rusijom.
"Pa ko su ti drugi da nam drže predavanje? Evropska unija nije vojni blok. Neka gleda svoja posla", istakao je Dačić.
Kako je naglasio, mi imamo svoje nacionalne interese i primenićemo sva sredstva da ih zaštitimo.
"Mi moramo da se borimo da Kosovo ne uđe u Unesko, a to znači da treba razgovarati sa ministrima spoljnih poslova onih zemalja koje nisu priznale Kosovo. Ne možemo da se sa njima svađamo", objasnio je Dačić.
Kako je dodao, svađanje sa našim tradicionalnim prijateljima da bismo ušli u EU ili bilo gde drugde za nas bi bilo političko samoubistvo.
"A mi nismo suicidan narod, već narod koji želi sa svima dobre odnose", zaključio je Dačić.
Dačić se osvrnuo i na problem migranata. Srbija neće graditi "kontra zid" kako bi zaustavila priliv izbeglica, a od Evropske unije očekuje da definiše svoju politiku za rešavanje tog problema, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da je iznos od 1,7 milijardi evra, koliko je Evropska unija namenila Srbiji i Makedoniji za rešavanje pitanja izbeglica, neozbiljan, prenosi Tanjug.
"Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo "kontra zid", ali to pitanje ne možemo mi da rešavamo, nismo mi svetska sila", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima misije OEBS-a u Ukrajini.
Dodao je da Srbija ima svojih ekonomskih problema i da će pokazati solidarnost, ali da očekuje od EU da jasno definiše politiku kada je reč o migrantima.
Na pitanje šta bi Srbija uradila ukoliko bi Mađarska počela da vraća izbeglice, on je odgovorio da ne želi da razgovara o tome "šta će biti i kada će biti".
On je naglasio da to nije jednostavno pitanje jer se, kako je naveo, ne radi o stotini već o mnogo više ljudi koji "nisu švercovana roba, pa da se njima manipuliše".
"To gde će se vraćati, to je već pitanje toga što EU nema zajedničku politiku. Gde se oni vraćaju? U zemlju odakle su došli pošto su prešli pola sveta bez viza i pasoša. Veliko pitanje je gde će oni biti vraćeni", naglasio je Dačić.
On je dodao da je neupotpunjenost pravila EU u vezi sa migracijama dovela do toga da svaka zemlja pristupa tom problemu različito.
"Ako ih neko negde ne evidentira to znači da se ti migranti tamo ne vraćaju. Da li to znači onda da mi ne treba nikog da evidentiramo? Šta je poruka EU? Da imamo haos. Sa druge strane, ako bismo se pridržavali toga, treba nekome da padne na pamet da ih sve vrati. To nije realno i te utopističke teorije se neće tako jednostavno završiti", rekao je Dačić.
Najavio je da će u petak i subotu biti održan sastanak ministara spoljnih poslova EU, kome će prisustvovati i ministri spoljnih poslova zemalja kandidata, a na kome će biti reči o migrantima.
Dodao je da će u oktobru biti održana konferencija o migrantima pod pokroviteljstvom EU, a da će 9. septembra u Beogradu biti ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn sa kojim će razgovarati o evropskim integracijama Srbije i migrantskoj krizi.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU nije vojni blok i neka gleda svoja posla

Izvor: Cafe.ba, 02.Sep.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da u NATO-u niko ništa nije rekao protiv učešća Srbije u vojnim vježbama sa Rusijom i da EU nije vojni blok, te da bi trebalo da "gleda svoja posla"...Dačić je naveo da je Srbija sa NATO dogovorila razvoj saradnje i da u sjedištu te alijanse...

Nastavak na Cafe.ba...

Dačić: EU neka gleda svoja posla

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2015, 08:03

03.09.2015. -..Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u NATO-u niko ništa nije rekao protiv učešća naše zemlje u vojnim vežbama sa Rusijom i poručio da Evropska unija nije vojni blok i da bi „trebalo da gleda svoja posla“...„Jedna vojna vežba sa Rusijom bi verovatno spadala...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.