Dačić: Dogovoreno u Briselu će biti sprovedeno, ali ni korak dalje

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dogovoreno u Briselu će biti sprovedeno, ali ni korak dalje

BRISEL - Sve što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon večerašnje runde briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Po završetku neformalnog sastanka premijera Srbije i kosovskog premijera sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Dačić je novinarima u Briselu rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da će premijer Aleksandar Vučić razjasniti sve nedoumice u vezi sa procesom normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Upitan da prokomentariše kontroverze u vezi sa Poglavljem 35 pregovaračkog procesa, Dačić je rekao da to takođe spada u premijerov resor.

U Briselu je večeras održan neformalni sastanak, odnosno radna večera, koji je trajao oko dva i po sata.

Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ponovili su svoju posvećenost primjeni svih sporazuma iz Brisela, saopšteno je iz kabineta Federike Mogerini.

Kako se navodi, oni su večeras otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

"Dva premijera su imala otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primjenom sporazuma postignutih 25. avgusta. Obje strane su ponovile svoju posvećenosti primjeni svih ranijih dogovora", navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU.

Mogerini je, dodaje se u saopštenju, bila domaćin neformalne večere kojoj su prisustvovali Vučić i Mustafa, u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

U posljednjoj rundi dijaloga 25. avgusta premijeri Kosova i Srbije postigli su četiri sporazuma, o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić burno je večeras reagovao tokom sastanka u Briselu na kome je, između ostalog, rekao i da se Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili.

Kako Blic navodi na svom sajtu, u Briselu su pale teške riječi između premijera Vučića i zamjenika kosovskog premijera Hašima Tačija.

"Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete nemojte", burno je reagovao Vučić na neformalnom sastanku sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Vučić je, prema navodima beogradskog lista, rekao da se "Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili", podsjećajući da kosovska vlada i dalje nije donijela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da dogovor o katastru još iz 2011. uopšte nije počela da implementira.

Vučić je oštro osudio hapšenje Srba na Brezovici i pokušaj učlanjenja Kosova u UNESCO, bez znanja Srbije, ne samo od prištinske strane, već i od najvećeg broja članica EU.

List, pozivajući se na svoje izvore, kaže da će o njemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za dva do tri dana biti razgovora u državnom vrhu u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.