Dačić: Diplomate EU govore filozofski kao da su na Tibetu

Izvor: RTS, 30.Avg.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Diplomate EU govore filozofski kao da su na Tibetu

Srbija će učiniti sve da očuva mir i stabilnost u regionu, ali od EU očekuje da reaguje i spreči pokušaje rehabilitacije fašističke ideologije koja direktno ugrožava evropske vrednosti, rekao je za RTS ministar Ivica Dačić.
Iako je premijer Aleksandar Vučić rekao da Srbija neće odgovarati na provokacije iz BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hrvatske, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će on uvek reagovati na direktne napade na Srbiju i njene zvaničnike.

"Retko koja zemlja može da oćuti na ono što se dešavalo proteklih meseci. I zaista bih hteo da upozorim one koji govore da svi u regionu treba da se uzdrže. Ja sam reagovao na postupke zvaničnih organa BiH i Hrvatske. Ne postoji nijedna zemlja koja ne bi reagovala na napade na svog premijera ili zvaničnike u drugoj zemlji. Mi smo reagovali na pokliče "za dom spremni" i na pokušaje rehabilitacije ideologije koja je ubijala srpski narod", rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova rekao je da je protiv simetrije krivice koju nameću predstavnici EU.
"Predstavnici EU govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regionu. U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja", rekao je Dačić.
Prema rečima Ivice Dačića, Srbija će učiniti sve da mir u regionu bude očuvan, ali smatra da EU mora da se oglasi jer su njihove vrednosti ugrožene od jedne njihove članice.
Vlasti u Sarajevu ne mogu da zabrane referendum u Republici Srpskoj, rekao je Dačić, ali međunarodni predstavnici mogu da razmišljaju o tome da li imaju takva ovlašćenja.
Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da, ukoliko do toga dođe, mi ćemo se prvo konsultovati sa našim partnerima u RS.
Prošle nedelje burno je bilo i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su se čuli i zahtevi da se prorede sednice SB.
"Niko kod nas to i ne primećuje, a mi stalno govorimo da postoje ozbiljni pokušaji da se sa Kosova proteraju predstavnici Ujedinjenih nacija i Unmika. Takođe, pojedine zemlje traže i da se prorede sednice Saveta bezbednosti o bezbednosnoj situaciji na Kosovu", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.