Dačić: Činjenice o Stepincu nemaju veze s Miloševićem

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Činjenice o Stepincu nemaju veze s Miloševićem

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić odbacio je tvrdnje ministra spoljnih poslova Hrvatske Mira Kovača da se u protestnoj noti Srbije nalaze lažni citati kardinala Alojzija Stepinca.

“Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića. U našoj protestnoj noti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nema, kako on kaže, lažnih citata već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal”, naveo je Dačiću pisanoj izjavi.

Ministar spoljnih poslova Srbije podseća i da je Stepinac 3. oktobra 1946. godine, svoje suđenje prekinuo kako bi izjavio da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “verskom prelazu”. Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem, poručuje Dačić.

“Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike”, naveo je Dačić.

Ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da su protestnu notu Srbije dobili kasno uveče i da je to pokušaj destabilizacije Hrvatske "u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i pre proslave Oluje".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.