Dačić: Čile i Srbija su tradicionalni prijatelji

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Čile i Srbija su tradicionalni prijatelji

Čile i Srbija su tradicionalni prijatelji i posvetićemo veliku pažnju negovanju prijateljskih odnosa i obnavljanju starih prijateljstava, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa čileanskim šefom diplomatije Eraldom Munjosom Valensuelom.

"Čile i Srbija, odnosno bivša Jugoslavija su bili dugogodišnji tradicionalni prijatelji i u ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << spoljnjih poslova smo doneli odluku da posvetimo značajnu pažnju negovanju prijateljskih odnosa i obnavljanju starih prijateljstava sa zemljama koje su značajne na međunarodnoj sceni", rekao je Dačić.

On je istakao da je Čile članica Saveta bezbednosti UN i da se veoma pozitivno izražava o stavovima Srbije, kao i da je dobio uveravanja ministra Munjosa Valensuele da Čile neće menjati svoj stav prema Kosovu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Ja sam veoma zahvalan Čileu na jednom možda i simboličnom gestu, a to je da je fudbalska reprezentacija Čilea odbila da igra fudbalsku utakmicu sa tzv. reprezentacijom Kosova jer Čile ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova", dodao je Dačić.

"Naše zajedničko opredeljenje sa čileanskim ministarstvom i ministrom je da u sledećoj godini organizujemo njegovu posetu Srbiji u čijoj delegaciji bi bili i predstavnici drugih ministarstava sa željom da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je ministar Dačić.

On je kazao da Čile predstavlja privedno čudo Latinske Amerike i da u reformama koje sprovodi vlada Srbije ne treba nikada smetnuti s uma da Čile može da predstavlja dobar uzor i primer kako je moguće za 25 godina od zemlje koja je imala prosečni dohodak po glavi stanovnika od 5.000 dolara napraviti jednu veoma uspešnu ekonomiju i zemlju koja trenutno ima više od 20.000 dolara po glavi stanovnika.

Sa predsednikom Kongresa Čilea Aldom Kornejom / Foto: Beta, MSP

Dačić je istakao da je Čile zemlja koja je 90-ih godina imala stopu siromaštva od 40 odsto, a koja danas već predstavlja jednu od najrazvijenijih zemalja Latinske Amerike, samim tim veoma značajnu i na mapi sveta.

"Ova poseta je bila veoma uspešna u smislu uspostavljanja novih kontakata i buđenja starog prijateljstva koje postoji i očekujem da će u narednoj godini ti odnosi rezultirati i povećanom ekonomskom saradnjom", izjavio je on.

Dačić je dodao da su Čileanci veoma zainteresovani za ekonomsklu saradnju i investicije u oblasti poljoprivrede, rudarstva i energetike.

On je kazao da očekuje da dođe do potpisivanja sporazuma u oblasti policijske i vojne saradnje, kao i različitih sporazuma kao što je sporazum o nostrifikaciji diploma, kako bi ljudi mogli lakše da se zapošljavaju.

"Ovde nema velikog broja naših ljudi. Ima ih iz bivše Jugoslavije, ali veoma je zanimljivo da ovde postoji dobro organizovana naša dijaspora i naš počasni konzul koji ovde živi je veoma uspešan i ugledan biznismen", zaključio je Dačić.

Dačih je juče, tokom četvorodnevne "južnoameričke turneje", razgovarao sa ministrom Munjosom Valensuelom. On je pre toga boravio u Argentini gde je razgovarao sa visokim zvaničnicima i privrednicima te zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.