Dačić: Bošnjački političari hoće da destabilizuju region

Izvor: N1 televizija, 29.Jul.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Bošnjački političari hoće da destabilizuju region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su današnje ukidanje svih mera zabrane Naseru Oriću u Sarajevu i izjava predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakir Izetbegovića u Novom Pazaru usmereni ka destabilizaciji regiona i izazivanje sukoba sa srpskm narodom.

"Ukidanje mera zabrane za ratnog zločinca Orića, koji je optužen za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjave Izetbegovića gde poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bošnjačkih zvaničnika iz BIH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom", naveo je Dačić.

On je ukazao da je "Republika Srpska međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom" i da je "srpski narod u BIH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva".

"Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove" naveo je sršpski šef diplomatije.

Dačić je naglasio i da "Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću". Izetbegović je prethodno rekao da je trebalo da ranije poseti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem zvaničnog Beograda.

"U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", kazao je Izetbegović.

Sud BiH ukinuo je sve mere zabrane prema Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice u leto 1992. godine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.