Dačić: Balkan i Ukrajina prioriteti predsedavanja Srbije OEBS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Balkan i Ukrajina prioriteti predsedavanja Srbije OEBS-u

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će Zapadni Balkan i regionalna saradnja biti prioritet predsedavanja Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali i podsticanje mirovnog procesa u Ukrajini.

"Smatram da je naš region na pravom putu i očekujem da će naše predsedavanje dati dodatni impuls regionalnoj saradnji", poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dačić na svečanom prijemu povodom završetka predsedavanja Švajcarske i početka predsedavanja Srbije OEBS-u.

Prema njegovim rečima, Srbija je, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, iskreno posvećena jačanju saradnje sa susedima i zemljama regiona u celini.

On je ukazao da će predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara 2015. biti veoma važno s obzirom na krizu u Ukrajini, koja je obeležila dosadašnje švajcarsko predsedavanje ovom organizacijom.

"Svesni smo da će i 2015. godine Ukrajina biti dominantna tema u OEBS-u i da će biti potreban isti nivo angažovanja", naglasio je srpski šef diplomatije.

"U tom kontekstu, naš prioritet biće podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa", dodao je on, podsetivši na zaključke Ministarskog sastanka u Bazelu, koji potvrđuju dalje angažovanje OEBS-a u Ukrajini.

Dačić je naveo da se iduće godine navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta u Helsinkiju, te da će srpsko predsedavanje biti prilika da se potvrdi značaj tog dokumenta.

"Nameravam da odmah na početku predsedavanja razgovaramo sa partnerima u OEBS-u o nastavku procesa započetog u Helsinkiju", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija posvećuje veliku pažnju pripremama za predsedavanje, o čemu svedoče njegove posete Francuskoj, Rusiji i Ukrajini koje danas otpočinje, radi konsultacija sa važnim akterima radi što boljeg predsedavanja, u interesu Evrope.

"Učinićemo sve da predsedavanje Srbije OEBS-u bude konstruktivno i da ostvarimo konstruktivne rezultate", poručio je Dačić.

On je rekao i da je već određen datum Ministarskog sastanka u Beogradu te da će taj ogroman skup biti održan u beogradskoj "Areni" 3. i 4. decembra 2015, uz učešće 57 država članica OEBS-a, ministara spoljnih poslova i drugih raznih organizacija, kao i mediteranskih i azijskih partnera.

Svečanom prijemu, koji je Dačić priredio u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Srbiji, prisustvovali su šefovi diplomatskih misija i predstavnici međunarodnih organizacija u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.