Dačić: Albanci u dijaspori spremaju napad zbog Haradinaja

Izvor: B92, 09.Jan.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Albanci u dijaspori spremaju napad zbog Haradinaja

Beograd -- Srbija ima informacije da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Kako navodi, cilj takvih akcije je da se Srbija prinudi da odustane od zahteva za suđenje bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Dačić je izjavio da su s tim obaveštajnim saznanjima upoznate policije i bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe tih zemalja i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

"To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam", rekao je Dačić.

Šef diplomatije je rekao da Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbednost sprskih diplomatskih predstavništva DKP-ova i da "albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom".

"Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da izjava ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija koji je rekao da posle hapšenja Haradinaja treba revidirati dijalog Beograda i Prištine, pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je to "uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud".

"Srbija jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava. Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom‎. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu? Zato su rešili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, kao što su danas učinili u Njujorku", rekao je Dačić.

Bivši haški optuženik uhapšen je u sredu na aerodromu u Bazelu, na francuskoj teritoriji, po poternici iz Srbije.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999. godine dok je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. godine oslobođen svih optužbi.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati saopštio je ranije tokom dana da bi, posle hapšenja Ramuša Haradinaja, trebalo preispitati dijalog između Prištine i Beograda.

"Posle šest godina dijaloga, mislim da je došlo vreme za preispitivanje jer Srbija na taj dijalog hleda kao mogućnost "povratka" na Kosovo, stavljajući znak pitanja na funkcionalnost najmladje evropske države", naveo je Bušati, prenela je Nezavisna balkanska agencija.

Kako se navodi, Bušati je tražio od Brislea da izvrši pritisak na Srbiju zbog "miniranja procesa normalizacije dve zemlje".

Bušati je rekao da su izjavama o hapšenju Haradinaja, premijer i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, "imali za cilj da dobiju političke poene preko Kosova", dodajući da je to "kontraproduktivno na duge staze".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.