Dačić: Abasov rival dobio pasoš SRB

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Abasov rival dobio pasoš SRB

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Muhamed Dahlan, glavni rival palestinskog lidera Mahmuda Abasa, dobio državljanstvo Srbije.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je Dahlan dobio državljanstvo zbog svog angažovanja na uspostavljanju dobrih odnosa između Abu Dabija i Beograda.

Londonski dnevnik "Gardijan" je u petak izvestio, pozivajući se na izveštaj Balkanske istraživačke mreže (BIRN), da je Srbija dala državljanstvo Dahlanu, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on, navodno, planira da iskoristi za početak političke borbe protiv Abasa.

Na pitanje novinara da li je Dahlan dobio državljanstvo iz političkih i ekonomskih ili humanitarnih razloga, Dačić je napomenuo da "pitanje pasoša i državljanstva ne spada u delokrug rada Ministarstva spoljnih poslova" i da mišljenje MSP može, a ne mora da bude traženo.

"Imajući u vidu da je Dahlan bio angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije, ne verujem da to može bilo kakav loš signal da pošalje bilo kome trećem osim da mi želimo što bolje odnose sa UAE", rekao je Dačić.

On je naveo da se s Dahlanom, prilikom njegovih poseta Beogradu, razgovaralo o odnosima sa UAE, a ne o unutrašnjih pitanjima Palestine.

"Mi se veoma trudimo da imamo izbalansiran odnos prema akterima političkih odnosa u svim regionima, uključujući Bliski istok", rekao je Dačić i dodao: "A i ne znam kako bi mu naš pasoš mogao pomoći ili nešto promeniti u njegovoj političkoj karijeri ili u svemu onome što se dešava na Bliskom istoku".

"Gardijan" je, u izveštaju u kojem se poziva na podatke iz "Službenog glasnika" koje je analizirao BIRN, naveo da su Dahlan i još 11 Palestinaca - članovi njegove porodice i pet ključnih političkih pristalica - dobili državljanstvo Srbije u periodu od februara 2013. do juna 2014. godine.

Britanski list je preneo i da je Dahlan, koga su mnogi smatrali naslednikom Jasera Arafata, 2011. godine izbačen iz Fataha i da je posle toga živeo u egzilu u UAE, kao i da je u martu 2014. godine osuđen u odsustvu zbog klevete na dve godine zatvorske kazne.

"Gardijan" je naveo da Vlada Srbije, po zakonu, ima pravo da zaobiđe uobičajeni proces naturalizacije i da odobri državljanstvo strancu za kojeg oceni da je služio "državnim interesima" Srbije, bez obaveze da iznosi bilo kakva javna objašnjenja za takvu odluku.

U proteklih pet godina, na taj način je državljanstvo dobilo 52 ljudi, uglavnom muzičara i sportista, piše u članku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.